Кулеб'яка - один з видів закритих пирогів. В основному їх готують з солоною начинкою, наприклад, з м'ясом або рибою. Але не менш смачною виходить кулеб'яка з капустою. Спробуйте приготувати і переконайтеся самі.
Приготування кулеб'яки з капустою почніть з замішування тіста. Дуже важливо, щоб всі інгредієнти, які для нього використовуються, були кімнатної температури. Тому заздалегідь дістаньте їх з холодильника. Візьміть невелику глибоку миску і налийте в неї частину молока. Можете напередодні підігріти молоко до стану ледве теплого.
Киньте в молоко трохи цукру і покришіть свіжі дріжджі. За допомогою ложки розітріть їх по стінках миски і розмішайте до повного розчинення. Зверху молочно - дріжджову суміш посипте декількома столовими ложками борошна і не розмішуйте. Відставте в сторону хвилин на 15, щоб дріжджі трохи забродили.
Тісто можна замісити вручну, а можна звернутися за допомогою до побутової техніки. В даному випадку вам підійде кухонний комбайн, в якому є функція тістомішалки. У чашу комбайна киньте кілька цілих курячих яєць і кілька лише жовтків. Додайте цукор, що залишився і збивайте на високій швидкості.
Коли маса стане пишною і побіліє, вимкніть комбайн і поміняйте вінчик на насадку для замішування тіста. Тепер включіть режим замішування і потроху додавайте борошно.
Не зупиняючи роботу комбайна, налийте в чашу молочно - дріжджову суміш, знову трохи борошна і продовжуйте місити. Далі вилийте решту молока і киньте сіль. Кількість борошна, яку потрібно ще додати, регулюйте, орієнтуючись по густоті тіста.
Готове тісто повинно вийти м'яким, але при цьому не прилипати до рук. Чашу, в якій знаходиться тісто необхідно накрити чистим рушником і поставити в тепле місце приблизно на пів години.
По закінченню цього періоду, дістаньте тісто з чаші і покладіть на чисту, посипану борошном робочу поверхню. Двома руками протягом декількох хвилин вимісіть тісто. Відріжте невелику його частину і відкладіть для прикраси.
Напередодні приготування кулеб'яки, приготуйте для неї начинку. Для цього обсмажте на олії нарізану кубиками цибулю і пластинки шампіньйонів. Додайте дрібно нашатковану капусту, посоліть і протушкуйте в сковороді на маленькому вогні до готовності, періодично помішуючи. Готову начинку викладіть в миску і залиште остигати.
Основну частину тіста тонко розкачайте на робочій поверхні за допомогою качалки. Постарайтеся, щоб розкачане тісто вийшло прямокутної форми. Рівномірно по всьому периметру викладіть капусту і скрутіть у вигляді рулету.
Що залишився шматочок тіста тонко розкачайте на посипаній борошном робочій поверхні. Спеціальною формою видавіть з нього зірочки, ялинки або інші фігурки.
Дістаньте деко, застеліть пергаментом. Покладіть на нього кулеб'яку. За допомогою пензлика зверху змастіть її рясно жовтком. Викладіть орнамент фігурками з тіста. Їх також змастіть жовтком. Посипте фігурки кмином, маком та кунжутом.
Запікайте кулеб'яку в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 45 хвилин. Зверху вона повинна добре підрум'янитися і пропектися. Час готування можете трохи відрегулювати. Смачного!
Випадкові рецепти