«Бозбаш» означає «сірі м'ясні кульки» азербайджанською мовою. Kufta bozbash - це суп в азербайджанській кухні, приготований з гороху або нуту і фрикадельок. У кожній фрикадельки часто міститься кислий плід всередині, наприклад, кислий чорнослив або сушені сливи. Щоб зробити цей суп, горох або нут варять в бульйоні з кістками. Фрикадельки виготовляють з фаршу баранини або яловичини з цибулею, рисом, сіллю і спеціями. Зараз ми докладніше розповімо, як приготувати кюфта бозбаш з яловичини.
В першу чергу займіться м'ясом. У неглибоку миску помістіть свіжий яловичий фарш. Його ви можете підготувати самостійно, перекрутивши м'ясо через м'ясорубку, або ж придбати в будь-якому магазині.
Далі додайте в м'ясо білий рис. Його потрібно зовсім небагато, причому, не замочуючи і не відварюючи попередньо.
Потім очистіть від лушпиння і на обробній дошці нашаткуйте дрібними квадратами ріпчасту цибулю. Надішліть і її в миску з фаршем.
Далі рясно посоліть фарш, приперчіть чорним меленим перцем і руками ретельно перемішайте все до отримання однорідної густої маси. Можна приготований фарш на час помістити в холодильник.
Потім змоченими в холодній воді руками зліпіть невеликого розміру кульки з підготовленого фаршу, засунувши всередину сушену сливу.
Тепер помістіть невелику каструлю з водою на плиту і скип'ятіть. Далі киньте готові м'ясні кульки в киплячу воду і відварюйте близько 10 хвилин.
Далі очистіть від шкірки картоплю і на обробній дошці наріжте невеликими шматками. Тепер закиньте нарізану картоплю в каструлю до м'ясних куль і добре перемішайте.
Потім додайте в каструлю декілька сушених слив, добре посоліть, пріперчіть чорним меленим перцем і ще раз все акуратно змішайте.
Тепер додайте в каструлю трохи томатної пасти (можна використовувати томатний соус), приправте сухою куркумою або іншими спеціями до м'яса і ще раз все ретельно перемішавши, зменшіть вогонь і залиште страву варитися ще близько 20 хвилин.
Після закінчення цього часу вимкніть вогонь і залиште страву настоятися на деякий час. Потім викладіть в глибоку тарілку за допомогою шумівки м'ясні кульки і залийте гарячим бульйоном з каструлі.
Потім закиньте в миску невелику кількість заздалегідь відвареного нуту, посипте сухою м'ятою і подавайте готовий кюфта бозбаш з яловичини до столу.
Випадкові рецепти