Консервовані гриби – чудова закуска та ефективний спосіб зберегти дари лісу на зиму. Пропонуємо легкий рецепт гарячого засолювання подосиновиків у банках без оцту та взагалі без спецій (крім солі). Згодом консервовані гриби можна використовувати як самостійну закуску, і для приготування різноманітних страв, зокрема грибних супів і пирогів.
Гриби ретельно очистіть від забруднень та просушіть. Відокремте капелюшки від ніжок. Видаліть з внутрішньої поверхні капелюшків гіменофор. Це потрібно зробити, оскільки, якщо не зрізати гіменофор, подосиновики можуть спровокувати нудоту та блювання.
Закип'ятіть у каструлі воду, всипте сіль і відправте туди грибні ніжки.
В окрему каструлю з підсоленою водою викладіть капелюшки.
Коли вода знову закипить, зверху з'явиться піна. По можливості постарайтеся видалити її всю. Коли грибні капелюшки та ніжки опустяться під воду (це свідчить про готовність), проваріть їх ще 5 хвилин, а потім вимкніть вогонь.
Після цього розкладіть гриби (капелюшки окремо, ніжки окремо) по ретельно вимитим із содою та просушеним банкам. Влийте розсіл, щоб заповнити порожнечі. Закрийте банки чистими сухими кришками.
Застеліть дно великої каструлі бавовняним рушником і виставте туди заготовки. Влийте в каструлю чисту теплу воду так, щоб вона досягала плічок банок. Доведіть воду до кипіння та стерилізуйте гриби 25–30 хвилин. Після цього витягніть банки з каструлі, переверніть дном догори, накрийте ковдрою і дайте охолонути. Коли це станеться, перенесіть консервовані гриби у темне та прохолодне місце (комору, льох, гараж, холодильник тощо). Там вони можуть зберігатися до 1 року. А скуштувати солоні подосиновики можна буде вже за 20–25 днів після консервації. Смачного!
Випадкові рецепти