Для того, щоб холодною зимою приготувати смачний і ароматний зелений борщ, влітку необхідно підготуватися. А саме - законсервувати щавель на зиму. Це зробити зовсім не складно.
Якщо така рослина, як щавель, зростає у вас на городі, то зірвіть необхідну кількість листя для консервації. Якщо ж у вас немає городу або ви не вирощуєте цю рослину, то придбайте його на місцевому ринку. Ретельно переберіть всі листя, зіпсовані викиньте. Візьміть велику каструлю або миску, наберіть воду і киньте в неї щавель. Акуратно мішаючи руками, добре вимийте його. Поміняйте кілька разів воду, щоб остаточно позбутися від бруду і піску. Відкиньте щавель на друшляк.
Беріть невеликі порції листя щавлю і кладіть на кухонну дошку. За допомогою гострого ножа нарізуйте його. Таким чином, поступово подрібніть весь щавель і помістіть у велику миску.
Тепер вам знадобиться лимонний сік. Необхідну кількість якого можна добути прямо напередодні консервування. Для цього візьміть лимон, добре вимийте його і розріжте навпіл. З кожної половинки лимона ретельно вичавіть сік. Додайте лимонний сік в нарізаний щавель. Також киньте потрібну кількість солі.
За допомогою великої ложки ретельно перемішайте подрібнений щавель з лимонним соком і сіллю. Протягом декількох хвилин придушіть зелень, щоб вона пустила більше соку.
У заздалегідь підготовлені ошпарені банки невеликого розміру помістіть кілька ложок щавлю, утрамбуйте його за допомогою качалки або ложки. Потім додайте ще порцію зелені і знову ретельно ущільніть. Таким чином заповніть всі банки. Сік, який залишився на дні миски, не виливайте, а рівномірно розподіліть по банкам.
Щоб щавель в банках добре зберігався всю зиму, його необхідно стерилізувати. Для цього всі банки, щільно наповнені щавлем, закрутіть кришками. На дно підходящої каструлі покладіть невеликий рушник і поставте банки. Залийте гарячою водою і поставте на вогонь. Кип'ятіть банки зі щавлем в каструлі протягом 15 хвилин.
По закінченню цього періоду, акуратно дістаньте банки зі щавлем з окропу. Переверніть і поставте їх на стіл кришками вниз, попередньо підстеливши рушник. У такому положенні залиште банки на кілька днів. Після можна їх прибирати в прохолодне місце. Консервований щавель на зиму готовий. Смачного!
Випадкові рецепти