Такі овочі, як помідори настільки популярні в нашому житті, що важко навіть собі уявити, як без них можна обійтися. Тим більше, цей овоч має чудові смакові якості в будь-якому вигляді: і свіжими, і в складі багатьох страв, соусів, закусок, ну і звичайно ж, в зимових заготовках. Консервовані помідори - це просто знахідка для кожної господині. Ця зимова заготівля настільки універсальна, що стане в нагоді в кожному будинку не тільки для сімейної вечері, але і зможе стати прикрасою будь-якого святкового столу. А ось як приготувати ці зимові заготовки і запастися корисними вітамінами на весь рік, ми спробуємо вам підказати.
Відразу хочеться зауважити, що зовсім не обов'язково застосовувати для консервування скляний посуд великого обсягу. Адже є маса рецептів для банок ємністю 1 л. Звичайно, кожна господиня має свої улюблені і перевірені рецепти засолок і консервацій, і сперечатися я з цим не збираюся. Але все ж свій варіант спробую все ж тактовно нав'язати. Консервувати помідори можна починати відразу ж, як тільки зібрали перший урожай, причому для цього підходять і стиглі і зелені плоди. Головне, відібрати невеликі томати, щоб вони легко проходили в горловину банки. І бажано взяти плоди з досить щільною шкіркою, щоб вона не тріскалася від окропу. Ще підготуємо банки. Відразу хочу зауважити, якщо помідори проходять стерилізацію, то досить банки вимити і просушити. А от якщо не стерилізувати - банки необхідно прожарити.
Отже, беремо помідори, причому добірні, без найменших ознак гнилі або цяток, добре промиваємо і, якщо потрібно, видаляємо плодоніжки.
Ще чистимо і миємо цибулю, нарізаємо тонкими пластинками. Також очищаємо від лушпиння зубчики часнику, обполіскуємо водою.
Миємо гілки кропу з парасольками. Очищаємо і добре промиваємо корінь хрону, нарізаємо скибочками.
Тепер ставимо на плиту каструлю з водою, засипаємо цукор і доводимо до кипіння.
У підготовлену банку кладемо гілочку кропу, пластиночку цибулі і зубок часнику. Додаємо скибочку хрону і засипаємо зерна гірчиці.
Тепер кидаємо перець горошок і запашний перець. Щільно укладаємо помідори, додаємо в кінці лавровий листочок.
Заповнивши таким чином всі банки, заливаємо їх доверху підготовленим розсолом і закриваємо кришками. Такі консервовані помідори чудово доповнять будь-яку другу страву, особливо м'ясо або рибу, картоплю чи будь-яку кашу, і стануть самостійною закускою на будь-якому столі.
Випадкові рецепти