Найважче знайти людину, яка б не любила в зимовий час відкрити баночку смачних і хрустких огірочків, які підійдуть до будь-якого застілля. Ну, а для цього, звісно, потрібно їх заготовити про запас, тобто замаринувати або законсервувати. Щоб ви знали огірки - це приклад овочів, способів, консервування яких неміряно. Головне, правильно підійти до вибору сировини, процесу приготування, і ви завжди будете мати в запасі хрустку ароматну закуску. Звичайно, кожна господиня, яка хоча б раз займалася консервацією самостійно, вважає, що вона це робить краще за всіх. Але хочеться все ж запропонувати вам свій варіант - консервовані огірки без оцту.
Найголовніше підготувати огірки однакового розміру, невеликі, бажано темного кольору і без жовтизни. Ну, а якщо все ж розмір огірочків трохи буде різний, потрібно їх просто впорядкувати за величиною. Насамперед потрібно ретельно підготувати посуд для консервації, тобто, банки. Їх кип'ятимо, а потім просушуємо, також кип'ятимо в каструлі кришки.
Ну, а вже далі приступаємо до підготовки інгредієнтів. Огірки добре промиваємо під проточною водою, а потім викладаємо на поверхню окремими гірками, відповідно до розміру, трохи просушуємо.
Від гілок кропу відрізаємо парасольки і окремо нарізаємо стебло. Чистимо від шкірки головки часнику, миємо й нарізаємо кільцями.
Також добре обполіскуємо стручки червоного перцю. А тепер підготуємо заливку. У велику каструлю вливаємо воду і виноградний сік. Далі додаємо сіль і цукор, добре перемішуємо до повного розчинення солі та цукру.
І тільки після цього приступаємо до розфасовки огірків. У кожну підготовлену заздалегідь банку кладемо кріп і по кілька зубчиків часнику, кидаємо по 8-10 горошин перцю.
Потім кидаємо по стручку червоного пекучого перцю. До речі, відразу хочу зауважити, можна і не кидати гострий перець, але я все ж рекомендую, смак огірків буде просто дивовижний.
А ось зараз починаємо укладати в банки огірочки. На дно кожної банки кладемо спочатку ті, що побільше, а завершуємо найменшими.
Далі, коли вся тара буде заповнена, ставимо на горлечко банки з огірками лійку і заливаємо приготовленим маринадом до верху.
Потім накриваємо банки кип'яченими кришками і закручуємо. У велику каструлю наливаємо воду, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Розміщуємо в каструлю банки з огірками і кип'ятимо протягом 10 хвилин.
Після цього акуратно дістаємо банки з каструлі і залишаємо на 24 години, щоб поступово охолоджувалися. Потім консервовані огірки накриваємо паперовими серветками і обв'язуємо мотузкою, а тепер можна сміливо відправляти в льох на зберігання. Свій виріб краще відкрити не раніше, ніж через 3 тижні і насолодитися плодами своїх зусиль.
Випадкові рецепти