Класичний томатний соус - універсальна заготовка, яка повинна бути вдома завжди. Рецепт цього соусу включає всього 2 інгредієнта: помідори і сіль. В результаті нескладних дій ви отримаєте якісний, здоровий і смачний продукт, який стане відмінним доповненням до борщу, піци, макаронів і інших страв.
Помідори для томатного соусу повинні бути червоними, міцними, стиглими і без пошкоджень. Вимийте томати, видаліть хвостики, а плоди наріжте четвертинками.
Поставте на плиту товстостінну каструлю, складіть в неї четвертинки помідорів (не всі, а так, щоб вони покрили дно) і акуратно придушіть товкачкою для картоплі. Перетворювати помідори в пюре не потрібно. Досить, щоб вони просто дали сік.
Увімкніть вогонь і доведіть вміст каструлі до легкого кипіння. Помідори повинні томитися у власному соку.
Потроху додавайте залишені четвертинки, теж злегка придавлюючи товкачем. Кожну наступну партію кладіть після того, як попередня дасть сік.
Коли помідори добре розм'якнуть і дадуть багато соку, потроху перекладайте їх з каструлі в сито і протирайте ложкою, щоб зробити масу однорідною і позбутися від шкурок і насіння.
Пюре поверніть в каструлю і томіть на повільному вогні 1-1,5 години. В кінці варіння додайте сіль і перемішайте.
Попередньо простерилізуйте банки, в які будете закочувати соус. Обережно викладіть в них гаряче томатне пюре і закрийте простерилізованими кришками.
Переверніть банки і дайте соусу охолонути. Класичний томатний соус на зиму готовий. Він густий, насичений і пахне літніми помідорами. Додавайте його в будь-які страви, де використовуєте свіжі томати, але пам'ятайте, що паста концентрована і класти її потрібно потроху. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти