Рататуй - традиційна страва з домашніх кухонь Франції. Це так зване рагу літніх овочів - цукіні, баклажанів, помідорів і перцю. Деякі класичні рецепти рататуя закликають до приготування кожного інгредієнта окремо, так що в підсумку доводиться готувати чотири овоча в окремому посуді. Це більш простий рецепт, використовуючи в основному одну велику ємність, додаючи інгредієнти поетапно.
В першу чергу включіть для розігріву до 180 градусів духовку. А самі займіться підготовкою необхідних для рецепта інгредієнтів. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте дрібними квадратами.
Часник теж звільніть від лушпиння і подрібніть за допомогою кухонного ножа (можна видавити через чеснокодавку, якщо не любите шматки засмаженого часнику).
Досить великі, але молоді баклажани і кабачки помийте під холодною, проточною водою і наріжте тонкими кільцями.
Болгарський, бажано різного кольору, перець очистіть від ніжок і кісточок, а потім накришить тонкою соломкою.
Змастіть товстим шаром томатної пасти дно глибокої форми, посипте нарізаною цибулею і подрібненим часником. Потім полийте зверху оливковою олією і залийте теплої води стільки, щоб повністю покрило шар томатної пасти.
А потім, добре посоливши і приперчив чорним меленим перцем, перемішайте все до утворення однорідної маси.
Тепер викладіть всі нарізані овочі поверх соусу, чергуючи нарізані скибочки баклажанів, кабачків, болгарського перцю (викладайте скибочки овочів ще й за колірною гамою, тобто чергуючи кольори), починаючи з зовнішнього краю страви і дійшовши до закінчення.
Полийте укладені овочі 3-ма столовими ложками оливкової олії, приправити сіллю і чорним меленим перцем. За бажанням можна посипати листям сухого чебрецю.
Накрийте овочі шматком пергаментного паперу або фольги, вирізаної під форму, і відправте страву запікатися в попередньо розігріту духовку.
Випікайте майбутній рататуй до повного розм'якшення овочів, близько 45 хвилин. Але в залежності від того, яка потужність духовки, краще протягом випікання кілька раз зазирнути в неї і переконатися, чи не пригоряють чи овочі, щоб не зіпсувати майбутню страву.
Подавайте готовий рататуй гарячим з шматочками сиру маскарпоне.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти