Популярний продукт хлібобулочного виробництва, який є дуже важливим, так практично, головною частиною повсякденного меню більшості - це чорний хліб. Цей вид хліба характерний своїм насиченим темно-коричневим кольором, має пружний м'якуш, має приємний аромат і має трохи кислуватий смак. Такий апетитний хліб можна приготувати в домашніх умовах, і для цього зовсім не обов'язково мати спеціальне обладнання у вигляді хлібопічки.
Ми розповімо, як правильно і вдало спекти на своїй кухні хороший чорний хліб і порадувати себе і домочадців смачною домашньою випічкою. Щоб приготувати чорний хліб за цим рецептом, потрібно набратися трохи терпіння, адже потрібно трохи більше часу для правильного приготування тіста. В основі чорного хліба житнє борошно. Почнемо з приготування опари. У глибокій мисці розчиняємо в теплій вод трохи сухих активних дріжджів, потім насипаємо борошно і все це гарненько перемішуємо.
Тепер накриваємо миску кришкою або рушником і залишаємо опару відпочивати мінімум на 3 години, а краще всього на 5. Приготування опари - дуже важливий етап приготування цього хліба, оскільки саме робота дріжджів надає хлібу такий характерний смак і аромат.
Отже, після закінчення зазначеного часу приступаємо до замішування самого тіста для хліба. Для цього в миску з опарою додаємо ще теплої води, потім насипаємо трохи житнього борошна і також пшеничного борошна.
Ще додаємо сіль. Смак чорного хліба може варіюватися в залежності від додаткових інгредієнтів, які можна використовувати на свій смак. В даному випадку пропонуємо вам додати насіння кунжуту, льону і гарбузове насіння. Ці компоненти додадуть хлібу особливої пікантності та оригінальності.
Ну а тепер приступаємо до вимішуванню тіста. Якщо у вас є спеціальний комбайн, можете скористатися ним, в іншому випадку вимішуємо тісто руками. В результаті у нас повинно вийти круте, густе тісто.
Скачуємо його в кульку, поміщаємо в глибоку ємність, накриваємо плівкою і залишаємо на 5-6 годин. За цей час воно трохи збільшиться в об'ємі.
Трохи пом'явши його руками, надаємо йому круглої форми, потім загортаємо в кухонний рушник і залишаємо на ніч. Якщо у вас немає стільки часу, тоді потрібно витримати хоча б кілька годин, поки маса помітно не збільшиться.
Готове тісто, яке вже має форму красивої круглої буханки посипаємо борошном і гарненько розтираємо руками, щоб воно повністю ним покрилося. Тепер наводимо красу. Для цього можна розділити тісто на рівні частини за допомогою нитки, роблячи невеликі поглиблення. Після цього робимо невеликі надрізи гострим ножем або лезом. Тут вже ви проявляєте свою фантазію. При бажанні можна залишити наш хліб без прикрас.
Тепер викладаємо тісто на деко, яке попередньо застилаємо пекарським папером. Випікаємо хліб в розігрітій духовці при 240 градусах протягом 10 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 градусів і випікаємо ще 20 хвилин, а потім ще 15 хвилин при 180 градусах.
Дістаємо з духовки неймовірний красивий чорний хліб з п'янким ароматом, хрусткою скоринкою і неймовірно апетитним виглядом. Такий хліб стане справжнім сюрпризом для любителів домашньої випічки, адже він виходить дійсно смачним, м'яким і ніжним.
Випадкові рецепти