Якщо Ви ще не справжній гурман, значить, не пробували грузинську м'яснустраву - харчо. Нікому достеменно не відомо, коли вперше яловичина в соусі з волоських горіхів і вершкового пюре перетворилася в суп харчо. А сталося все це тому, що в м'ясну страву додали рис і тепер класичним рецептом харчо на Кавказі вважається страва, приготована з яловичини, горіхів і рису. Варіантів харчо безліч, але головна родзинка ароматного, ситного і наваристого супу, як втім, і в більшості грузинських стравах - знамениті приправи. Ми хочемо вам запропонувати рецепт правильного приготування смачного харчо в домашніх умовах.
На сьогоднішній день рецептів цієї страви безліч і в кожному з них використовується різне м'ясо, аж до курки. Але ми будемо дотримуватися класики і, звичайно ж, візьмемо яловичину. Яловичу грудку нарізаємо великими шматочками, не знімаючи з кісточки.
Цибулю чистимо від лушпиння та дрібно шаткуємо. Також подрібнюємо очищений часник.
Рис, краще круглий, так як він краще розварюється, добре промиваємо під проточною водою.
Ядра волоських горіхів викладаємо на деко з пергаментним папером і поміщаємо в духовку. Гартувати їх протягом 10 хвилин при температурі 150 градусів. Після цього горіхи перекладаємо в щільний поліетиленовий пакет і подрібнюємо в крихту за допомогою качалки.
У велику каструлю вливаємо оливкову олію, викладаємо нашатковану цибулю і обсмажуємо на середньому вогні до м'якості.
Після того, як цибуля стане прозорою, додаємо половину часнику і пасеруємо ще хвилину. Потім збільшуємо вогонь і кладемо в каструлю яловичину. Готуємо, поки м'ясо не обсмажиться з усіх боків до утворення скоринки.
Тепер зменшуємо вогонь до мінімуму і додаємо томатну пасту. Пасеруємо хвилин 10, помішуючи, щоб паста ні в якому разі не підгоріла.
Після цього заливаємо вміст каструлі водою, можна підігрітою, щоб швидше закипіла, солимо до смаку. Варимо харчо при слабкому кипінні хвилин 40 або навіть годину, періодично помішуючи і знімаючи піну. За цей час м'ясо повинно вже стати м'яким.
Тим часом подрібнюємо зелень. Тепер засипаємо в каструлю рис і варимо ще півгодини, перемішуючи, щоб рис не приставав до дна.
Потім додаємо в каструлю волоські горіхи і соус ткемалі. Кидаємо часник, що залишився і подрібнені в ступці приправи. На цьому етапі пробуємо наше вариво на сіль і при необхідності, додаємо.
Варимо ще протягом 10 хвилин і вимикаємо вогонь. Готовий ароматний і наваристий суп харчо розливаємо по тарілках, додаємо рубану зелень і зерна граната. Повірте, смак цієї ситної страви просто чудовий.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти