Навіть при достатку всіляких соусів і приправ на столі, ніколи не залишиться без уваги кетчуп. Цей соус настільки щільно оселився в нашому повсякденному житті, що без нього практично неможливо уявити повсякденне меню. На полицях магазинів різних кетчупів чимало, але деякі господині вважають за краще його робити самостійно, причому варіюючи як з інгредієнтами, так і з технологією приготування. Тим більше, що домашній кетчуп набагато корисніше і безпечніше для здоров'я. Готувати кетчуп з помідорів дуже просто, а в результаті - смакота, пальчики оближеш. Якщо ви вже зібрали урожай помідорів або ж просто запаслися цим овочем, можете спробувати приготувати домашній кетчуп, а наш рецепт вам якраз буде до речі.
Ніяких унікальних продуктів для цього не потрібно, та й спеціальних пристроїв теж. А ось зі спеціями і приправами можна експериментувати, щоб отримати соус по своєму смаку. Щоб з першого разу у вас все вийшло, потрібно знати всього лише кілька секретів приготування. Головна основа томатного кетчупу - стиглі, гарні помідори, ні перестиглі, ні зелені ні в якому разі не підходять для цього поширеного соусу. Помідори промиваємо в холодній воді, видаляємо черешки.
Ставимо на плиту каструлю з водою і доводимо її до кипіння. Помідори на скляній тарілці тримаємо кілька секунд над парою, щоб вони трохи прогрілися.
Потім акуратно опускаємо помідори в каструлю з окропом і накриваємо кришкою. Коли вода з помідорами закипить, бланшируємо їх стільки за часом, поки на плодах почне лопатися шкірка.
Тепер за допомогою шумівки дістаємо бланшіровані овочі і викладаємо на тарілку, а потім відправляємо в чашу блендера. На середніх оборотах подрібнюємо помідори до стану рідкого пюре.
Після цього переливаємо томатне пюре в глибоку сковороду, протерши через сито, щоб відділилися насіння помідорів і залишки шкірки.
Включаємо вогонь і кип'ятимо томат на сковороді, попередньо посипавши сіллю. Для того, щоб надати кетчупу гостроти, додаємо порошок перцю чилі.
Ще посипаємо вміст сковороди цукром і вливаємо білий оцет, це додасть нашому соусу кислувато-солодкого присмаку.
Тепер все добре перемішуємо дерев'яною лопаткою і доводимо до кипіння. Готуємо кетчуп, постійно перемішуючи, щоб не підгорів. Кип'ятимо до тих пір, поки страва досягне досить гутої консистенції. Якщо, капнувший на тарілку, соус не розтікається, значить він вже готовий.
Такий домашній кетчуп з помідорів стане неймовірно апетитною добавкою для макаронів, смаженої картоплі, а також м'яса і особливо, шашликів. Зберігається кетчуп може тільки в стерилізованій посуді, в холодному місці.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти