Кетчуп з помідорів і перцю (на зиму) - смачний і корисний соус домашнього приготування. В ідеалі його потрібно робити з продуктів з власного городу, але ринкові овочі теж підійдуть. У рецепті розповідається, як своїми руками приготувати смачний кетчуп з того, що зазвичай зростає на грядці. Такий соус ви не купите в магазині. У нього унікальний смак і неповторний аромат. Скільки не зроби, все одно буде мало.
Підготуйте інгредієнти для кетчупу. Яблука вимийте, розріжте на четвертинки і видаліть серцевину.
Помідори теж вимийте і розріжте на четвертинки.
Червоний солодкий перець капі (можна замінити звичайним болгарським) вимийте, розріжте навпіл і позбавте від хвостиків, насіння і перегородок.
Ріпчасту цибулю звільніть від лушпиння і розріжте на четвертинки.
Перець чилі вимийте, розріжте навпіл і видаліть насіння, хвостики і перегородки. Якщо хочете, щоб кетчуп був дуже гострим, можете насіння і перегородки залишити.
Листову селеру вимийте і обтрусіть від вологи. Зубчики часнику очистіть від лушпиння.
Всі підготовлені овочі і яблука з селерою відправте в більшу товстостінну каструлю. Всипте чорний перець і гвоздику. Увімкніть вогонь і, помішуючи, доведіть вміст каструлі до кипіння. Після цього варіть суміш ще 1 годину, регулярно мішаючи ложкою або лопаткою (бажано дерев'яною).
Коли овочі стануть м'якими, вимкніть вогонь і дайте їм охолонути. Після цього пропустіть суміш через насадку м'ясорубки, призначену для приготування соку.
Макуху видаліть, а вийшовшу рідину поверніть в каструлю, доведіть до кипіння і, час від часу помішуючи, томіть на повільному вогні 2,5 години. Соус повинен увариться і загуснути.
У цей момент додайте в нього подрібнений аспірин, цукор і сіль. Влийте оцет. Можна використовувати як звичайний столовий, так і натуральний, наприклад, яблучний (у нас столовий).
Перемішайте інгредієнти і, постійно помішуючи, варіть кетчуп ще 1,5 години. Він стане густим, яскравим і ароматним.
Рівномірно розподіліть гарячий соус по попередньо вимитим і просушеним скляним банкам і щільно закрийте чистими сухими кришками. Одержаний кетчуп з помідорів і перцю (на зиму) слід зберігати в темному прохолодному місці. Він відмінно підходить для приготування піци, підлив, соусів, супів і борщів. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти