Подаруйте своїм близьким вечір французької кухні, приготувавши традиційну страву Провансу. Смачна і соковита запечена картопля без молока і вершків підкорить дегустаторів з першої ложки. Щоб повністю зануритися в атмосферу півдня Франції, додайте до основної страви зелений салат, заправлений гірчичним вінегретом і традиційне провансальське червоне вино Кот-дю-Ванту.
Картоплю ретельно вимийте під проточною водою і обсушіть паперовими рушниками. Якщо бульби молоді та пружні, очищати шкірку не потрібно. Наріжте овоч тонкими слайсами на спеціальній тертці. Можна скористатися теркою на кухонному комбайні.
Оскільки гратен готується при низькому вмісті вологи, картоплю слід частково відварити перед запіканням. Поставте велику каструлю з водою на плиту. Зручно використовувати пароварку, скибочки буде легко витягти, не порушивши їх цілісність. Доведіть рідину до кипіння, посоліть і обережно додайте шматочки картоплі. Проваріть протягом 3-4 хвилин, злийте воду і перекладіть слайси у велику миску і дайте їм охолонути.
Викладіть суміш з петрушки, чебрецю, розмарину і орегано на робочу дошку і подрібніть гострим ножем. Оливки наріжте маленькими шматочками.
Поставте велику сковороду на середній або сильний вогонь. Налийте в неї масло і додайте нарізану невеликими кубиками цибулю. Перемішайте і обсмажуйте протягом 8-10 хвилин до золотисто-коричневого кольору.
Після закінчення зазначеного часу, додайте подрібнений часник, зелень, оливки, сіль і чорний мелений перець. Ретельно перемішайте і обсмажте 1 хвилину. Зніміть суміш з вогню і перекладіть в миску.
Чисті і сухі помідори наріжте тонкими кружечками.
Підготуйте форму для запікання 29х23х7см і змастіть внутрішню її частину оливковою олією. Викладіть ⅓ частину картоплі і рівномірно заповніть дно форми. Наступним шаром розмістіть половину смаженої суміші.
Потім додайте козиний сир, його можна замінити рікоттою. На сирний шар викладіть томатні слайси. Посоліть, поперчіть повторіть шари починаючи з картоплі.
Верхнім шаром викладіть залишені кружечки картоплі і злегка ущільніть запіканку рукою. Кондитерською щіткою змастіть верхівку грата оливковою олією, посипте натертим на дрібній тертці пармезаном і розмарином.
Накрийте форму фольгою і запікайте протягом 30 хвилин при температурі 200 ° С. Потім зніміть фольгу і запікайте ще 20-30 хвилин до золотисто-коричневої скоринки. Дістаньте готову страву з духовки і дайте охолонути 10-15 хвилин перед подачею на стіл. Смачного!
Випадкові рецепти