Картопляний гратен виходить смачним, вершковим та легким у приготуванні. Використання часнику необов'язково, але він додає глибину аромату, тому варто спробувати.
Перед приготуванням картопляного гратена необхідно підготувати деякі інгредієнти. Насамперед візьміть необхідну кількість картоплі. Очистіть її від шкірки за допомогою ножа або овочечистки, ретельно помийте під проточною водою.
Візьміть мускатний горіх і натріть на дрібну тертку. Якщо ж у вас немає цілого горіха, можна використовувати його у вигляді порошку.
Також для приготування цієї страви вам знадобиться сир. Можна використовувати, наприклад, грюєр, едам, ементаль. Також це може бути будь-який інший сир, який вам подобається або є в холодильнику на цей час. Невеликий шматочок сиру натріть на великій тертці.
Часник у картопляний гратен додавати необов'язково. Але якщо ви це зробите, то, напевно, не пошкодуєте. Адже невелика кількість часнику додасть цій страві додатковий аромат та присмак. Відокремте зубчик часнику від головки і очистіть від лушпиння. Після роздавіть часник ножем.
Тепер потрібно приготувати заливку для гратена. Для цього в глибоку миску розбийте куряче яйце і трохи розмішайте вилкою. Додайте жирні вершки, натертий мускатний горіх, дрібку солі та чорного меленого перцю. Все ретельно перемішайте за допомогою вінчика.
Розітріть роздавлений зубчик часнику по всій внутрішній поверхні форми для запікання. Потім змастіть невеликою кількістю масла.
Очищену картоплю наріжте тонкими пластинками. Зробити це можна за допомогою гострого ножа чи овочерізки. Викладіть тонко нарізану картоплю у змащену форму для запікання.
Картоплю у формі залийте приготованою яєчно-вершковою сумішшю. Зверху посипте тертим сиром. Запікайте картопляний гратен у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 45 хвилин до утворення коричневого кольору. Смачного!
Випадкові рецепти