Картопляні зрази, мабуть одна з найпростіших, але в той же час найоригінальніших, ситних і звичайно ж, смачних страв, приготувати які під силу навіть самим недосвідченим господаркам. Зрази по своїй суті - це картопляні вироби, схожі на котлетки, які готуються з різними начинками. Картопляні зрази ще добре відомі нам як картопляники. Прекрасна універсальна страва, що обов'язково сподобається не тільки вашим домашнім як повсякденна страва, але і гостям в якості доброї закуски на святковому столі. Начинки для картопляних зраз існують найрізноманітніші, але ми сьогодні пропонуємо вам зупинити свій вибір на м'ясній начинці.
На початку приготуємо картоплю. Зрази можна приготувати з картопляного пюре, яке могло залишитися у вас з вечора, або ж можна скористатися іншим способом. Для цього добре миємо кожну картоплину, потім складаємо в каструлю, заливаємо водою, трохи присолюємо і ставимо на вогонь відварюватися. Як правило, для готовності картоплі достатньо 20-30 хвилин. Готову відварену картоплю дістаємо з води і залишаємо охолонути.
Тим часом приготуємо начинку. Цибулю очищаємо від лушпиння, миємо й нарізаємо на дрібні шматочки. Після цього обсмажуємо нарізану цибулю на сковороді в рослинному маслі, помішуючи, до приємного золотистого кольору. Дуже важливо, щоб цибуля добре обсмажилася, вона тоді набуває неповторний і злегка солодкий смак.
Після цього викладаємо в сковорідку з цибулею м'ясний фарш, все ретельно змішуємо, продовжуємо обсмажувати, трохи зменшивши вогонь, щоб вміст сковорідки не підгорів.
Трохи підсмаживши, посипаємо вміст сковорідки кмином, коріандром і червоним меленим перцем, ці приправи добре підкреслять смак начинки, і обов'язково солимо.
Все це перемішуємо і продовжуємо обсмажувати протягом декількох хвилин. В кінці додаємо столову ложку томатної пасти, перемішуємо і залишаємо на вогні ще на кілька хвилин. У нас вийде ароматна, соковита, м'ясна начинка красивого кольору і м'якої текстури.
Після цього захололу картоплю очищаємо і розминаємо в пюре, додавши трохи куркуми. Потім збиваємо за допомогою вінчика яйце і вливаємо його в картопляне пюре, а також додаємо борошно. Все це ретельно перемішуємо, щоб у нас вийшла однорідна, м'яка суміш.
Ми приготували найголовніші компоненти, тепер перейдемо безпосередньо до виготовлення самих зраз. Для цього набираємо трохи картопляної маси в руку і робимо з неї корж. В принципі, ви самі вибираєте відповідний для вас розмір зраз, тому набираєте відповідну кількість картопляної маси.
Отже, на цей корж викладаємо начинку і загортаємо її, подібно варенику, тільки зрази формуються ще простіше. Отримуємо картопляний виріб у вигляді котлетки з начинкою всередині.
Обвалюємо його в паніровці і викладаємо на вже розігріту з рослинним маслом сковорідку. Обсмажуємо зрази з обох сторін до появи золотистої скоринки. Повторюємо процедуру, поки не використаємо всю картопляну масу і начинку, отримавши прекрасні картопляні зрази з м'ясом, страву, що обов'язково припаде до смаку домашнім і гостям.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти