Картопля - продукт, без якого ми практично не можемо обходитися. Страви з цього овоча присутні на нашому столі повсякденно, в найрізноманітніших варіаціях і різноманітності. Якщо раптом вам хочеться побалувати своїх домашніх і у вас є картопля, можу порадити безпрограшний варіант - картопляні зрази. Способів їх приготування безліч: і на сковорідці, і в мультиварці, і навіть у фритюрі, але ви собі й не уявляєте, наскільки смачними виходять картопляні зрази в духовці.
Ми знаємо, що зрази можуть мати будь-яку начинку, з якою поєднується картопля, а можна їх готувати і взагалі без начинки. Так, і ще наш рецепт трошки відрізняється від класичного тим, що готувати картопляні зрази ми будемо не з пюре. Отже, запікаємо в духовці великі картоплини в шкірці, або в крайньому випадку відварюємо їх не очищаючи від шкірки.
Після того, як готова картопля охолоне, чистимо шкірку, кладемо картоплю в глибоку миску і розминаємо за допомогою картопляної товкучки.
Трохи розім'явши картоплю, кидаємо до неї мелений мускатний горіх, а також, шматочок вершкового масла. Розминаємо ці інгредієнти всі разом і додаємо ще потертий стружкою сир грюйер. Продовжуємо товкучкою розминати картоплю з іншими продуктами.
Потім кидаємо в миску яєчні жовтки і все разом добре переминаємо, після чого солимо, переминаємо ще і накриваємо харчовою плівкою.
Після того, як картопляне тісто трохи постоїть, додаємо в нього нарізану зелень цибулі і все перемішуємо. Посипаємо поверхню столу борошном і викладаємо тісто, злегка його вимішуємо з борошном і формуємо батон з тіста довгастої форми. Викочуємо в борошні, щоб не розвалювалося. Потім розрізаємо картопляне тісто на рівномірні шматки і знову обвалюємо злегка в борошні.
Тепер, коли тісто на зрази готове, ставимо на плиту сковорідку і розтоплюємо в ній вершкове масло. Сформовані картопляні зрази викладаємо на сковороду і смажимо на середньому вогні протягом хвилини до легкої золотистості. Потім перевертаємо за допомогою кулінарних лопаток на іншу сторону і підсмажуємо ще хвилину.
Форму для запікання накриваємо фольгою і викладаємо на неї підсмажені на сковорідці зрази. Тепер за допомогою яйця робимо в центрі кожного зраза вм'ятину в формі ямочки і накладаємо в неї сир маскарпоне, а зверху укладаємо пластівцями натертого сиру грюйер.
Форму зі зразами відправляємо в розігріту духовку і запікаємо до моменту, поки розплавиться сир. Вишукані картопляні зрази в духовці з ароматом і смаком свіжої зелені можна сміливо подавати до столу, прикрасивши гілочками зелені петрушки.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти