Картопля, запечена з грибами за даним рецептом, по суті являє собою картопляний гратен в грибному соусі. М'яку текстуру і вершковий присмак страві додає сир. Така запіканка - прекрасний варіант ситної і смачної сімейної вечері. Вона також прикрасить собою святковий стіл на Новий рік чи Різдво.
Картоплю вимийте, очистіть від шкірки і наріжте тонкими слайсами.
Гриби (у нас королівські шампіньйони) протріть вологою серветкою і теж порубайте слайсами.
У глибокій сковороді розтопіть вершкове масло. Часник звільніть від лушпиння, подрібніть і відправте смажитися на сковороду.
Коли часник стане м'якше, додайте нарізані гриби. Смажте до тих пір, поки волога не випарується і гриби не стануть коричнево-золотистими (приблизно 5-10 хвилин).
Знову додайте вершкове масло, змішайте з грибами і всипте борошно. Перемішайте, щоб воно розподілилася рівномірно.
Влийте бульйон. Можна взяти будь-який: курячий, яловичий, овочевий. Перемішайте.
Слідом влийте воду і знову перемішайте. Продовжуючи мішати, влийте молоко.
Посоліть, поперчіть і, помішуючи, варіть соус на середньому вогні до загустіння (близько 15 хвилин). Потім зніміть з плити і поки відставте.
Форму для випічки (23х33 см) змастіть вершковим маслом. Викладіть в неї половину картопляних слайсів і рівномірно розподіліть. Зверху полийте половиною грибного соусу.
Цибулю (звичайну ріпчасту, червону або салатну) очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. Половину покладіть поверх грибного соусу.
Натріть на тертці сир. Вибирайте сорти, які добре плавляться (в ідеалі це має бути чеддер, пармезан або козячий сир). Половиною сиру присипте цибулю зверху. Ще раз повторіть дії в тій же послідовності.
Закрийте форму алюмінієвою фольгою і відправте в розігріту до 190 градусів духовку приблизно на 60 хвилин. Через годину зніміть фольгу і запікайте страву ще 25-30 хвилин, щоб утворилася рум'яна сирна скоринка. Картопля, запечена з грибами, готова. Прикрасьте страву рубленою зеленню петрушки і подавайте до столу. Смачного!
Випадкові рецепти