Карамель по найпростішому рецепту цілком реально зварити буквально з пари інгредієнтів. Але, найголовніше те, що карамель буває не тільки твердою або тягучою, а ще й рідкою, яка часто використовується для прикраси кондитерських виробів або заправки десертів. За допомогою цієї універсальної солодкосты також можна карамелізувати фрукти або горіхи, а ще додавати в морозиво. Пропоную спробувати самостійно приготувати карамель для торта і вона безсумнівно стане в нагоді вам для домашньої випічки.
У процесі приготування карамелі основний процес - приготування цукрового сиропу на великому вогні, але тут дуже важливо не допустити підгоряння, інакше смак солодощі буде зіпсований гіркотою, що звичайно ж, є неприйнятним в кондитерському мистецтві. Отже, ставимо на плиту каструлю, обов'язково з товстим дном, і засипаємо в неї цукор. Тепер доливаємо воду і перемішавши, доводимо до кипіння.
Після цього вогонь зменшуємо і варимо цукровий сироп, не перемішуючи, до того моменту, поки він утворить золотисто-бурштиновий колір і трохи загусне.
Тепер кидаємо в каструлю з цукровим сиропом вершкове масло і варимо, постійно перемішуючи, поки масло повністю розтопиться.
Після цього починаємо вливати акуратно вершки, досить густі, і знову все інтенсивно змішуємо. До речі, під час варіння, температура вмісту доходить приблизно до 160 градусів тому щоб уникнути опіків, потрібно виробляти процес досить акуратно.
Продовжуємо готувати нашу суміш, не припиняючи перемішувати, поки вона перетвориться в однорідну густу масу бурштинового кольору. Тепер вливаємо в каструлю екстракт ванілі, знову перемішуємо і знімаємо каструлю з плити.
Готову карамель для торта переливаємо в глибоку чашку або іншу посудину, в якій можна її зберігати. Любителі домашньої випічки обов'язково оцінять цю просту по приготуванню карамель і завжди знайдуть їй застосування. Адже ця солодка добавка до десертів, приготована власними руками - просто знахідка для тортів і інших кондитерських виробів. Апетитну, солодку і неймовірно смачну, та ще з ванільним ароматом карамель можна зберігати в холодильнику, хоча навряд чи така смакота зможе затриматися надовго.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти