У сучасному світі вже дано існує поняття високої культури кулінарії, тому їжа повинна бути не тільки бездоганно смачною, але ще і красивою. Особливо це стосується випічок і десертів, які кожен кондитер намагається прикрасити якомога красивіше і оригінальніше. Так ось, саме прикраси солодких ласощів і займають на сьогоднішній день дуже важливе місце в світі кулінарії. І якщо декор, яким прикрашають випічку, може існувати просто як естетичне прикраса, зараз все більше уваги приділяється тому, щоб вся краса була ще і їстівною. Важливе місце в цій справі відводиться всіляким вишуканим прикрасам з карамелі.
Давайте спробуємо зробити не просто карамельні льодяники, а справжню прикрасу для десертів. Це не так вже й складно, часу на приготування піде трохи, буде потрібно всього лише ваше терпіння і акуратність в процесі варіння цукру, адже дуже важливо не допустити підгоряння. Так що ставимо на плиту сотейник або не дуже глибоку, але широку каструлю. До речі, найкращий варіант - мідний або нержавіючий посуд, так як густыюча карамель легше відходить від стінок такого посуду. Отже, сотейник поставили, тепер засипаємо в нього цукор і наливаємо воду. Доводимо суміш до кипіння, періодично струшуючи посудину.
Поки будемо готувати карамель, доведеться від плити не відлучатися, адже потрібно уважно стежити, щоб сироп не підгорів і не бризкався. Коли цукровий сироп почне міняти колір на золотистий, піднімаємо сотейник з вогню і сколихуэмо його вміст, злегка обертаючи посудину.
Таким чином готуємо карамель на повільному вогні до моменту, поки суміш буде золотисто-янтарного кольору і трохи тягучою, за консистенцією нагадуючу рідкий мед. Ну ось в принципі, карамель для прикраси готова, залишилося тільки приготувати самі прикраси, і робити це потрібно швидко, щоб карамельна суміш не встигла передчасно застигнути.
Спочатку на стіл викладаємо лист пергаменту і виливаємо на нього тонкими кривими струмками карамель, роблячи як би грати або колечка.
Карамель буквально за кілька хвилин застигне і без проблем зніметься з пергаменту такими ж візерунками, як налили. Ще з карамелі можна зробити тонкі нитки, налив спіралькою карамель на дерев'яну ручку лопатки, а потім так само легко знявши застиглою фігуркою.
Залишившоюся масою можна просто полити шматочок десерту, і вона утворює дзеркальну глазур. Зверху прикрашаємо кондитерські вироби приготованими прикрасами з карамелі.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти