Капустяний суп - капусняк найчастіше готують з квашеної капусти. Але він не менш смачний і зі свіжою. А якщо в капусняк кинути ще й свинину, то просто за вуха не відтягнеш. Ще цей рецепт цікавий тим, що в ньому не використовується томатна паста або помідори.
Найдовше в капусняку зі свіжої капусти готується м'ясо, тому з нього і починайте. Виберіть шматочок свіжої свинини, обмийте її в прохолодній воді. Покладіть на кухонну дошку і гострим ножем наріжте шматочками середньої величини. Намагайтеся м'ясо нарізати поперек волокон, тоді при готуванні воно вийде більш м'яким.
Візьміть каструлю, в якій будете готувати капусняк. Налийте воду і поставте на великий вогонь. Киньте в каструлю нарізану свинину. Коли вода з м'ясом буде закипати, утвориться піна, ретельно зніміть її за допомогою шумівки. Накрийте каструлю кришкою і залиште готуватися на маленькому вогні.
Тим часом, візьміть цибулю, очистіть її від лушпиння і сполосніть під холодною водою. Наріжте на кухонній дошці дрібними кубиками.
Відкрийте кришку каструлі, в якій вариться м'ясо і киньте туди подрібнену цибулю. Посоліть, додайте чорний мелений перець, майоран, куркуму і кілька лаврових листів. Перемішайте і залиште готуватися протягом 15 - 20 хвилин.
Поки вариться м'ясо, займіться підготовкою овочів. Кольрабі, селеру і моркву помийте і очистіть від шкірки, а зуби часнику - від лушпиння. Наріжте моркву кільцями. Селеру розріжте уздовж на чотири частини, а потім наріжте шматочками товщиною в палець. Кольрабі наріжте не товстими брусочками. Часник - пластинками.
Качан капусти очистіть від зіпсованого листя і розріжте на дві частини, потім кожну половину ще на дві. Тепер крупно наріжте всі шматочки капусти.
Гілочки петрушки сполосніть під проточною водою, промокніть рушником і на кухонній дошці дрібно наріжте ножем.
Тепер прийшов час в каструлю з м'ясом і спеціями кинути нарізану моркву, селеру, кольрабі, часник і звичайно ж капусту. Залиште варитися ще хвилин на 15.
У невелику миску насипте кілька ложок борошна і, поступово додаючи молоко, постійно помішуйте вінчиком, щоб не утворилися грудочки. Цю суміш акуратно вилийте в каструлю з капусняком і ретельно перемішайте.
Візьміть подрібнену петрушку і відправте її в каструлю з капусняком. Ще раз перемішайте і залиште готуватися на маленькому вогні ще на 5 хвилин. Готовий капусняк зі свіжої капусти зніміть з вогню. Перед подачею додайте часниковий оцет і ретельно перемішайте. Смачного!
Випадкові рецепти