Ось погодьтеся, що раніше якось не було особливого розмаїття всіляких страв, особливо перших, а якщо точніше - холодних супів. Звичайно, всі знали про окрошку, ну ще може бути, про борщ. Чого не скажеш про сучасну кулінарію. Тут тобі і перше, і друге, і гаряче, і холодне. Тому, якщо дуже хочеться урізноманітнити своє меню легкими і освіжаючими стравами, скористайтеся нашою радою і приготуйте холодний литовський борщ. Легко готується, багатий на вітаміни, особливих знань кулінарії не вимагає, а смак те, що треба. Холодний борщ відмінно вгамує голод, та ще й прикрасить обідній стіл своїм яскравим, насиченим кольором.
Щоб у вас не виникало сумнівів, чи варто готувати такий борщ чи ні, відразу хочу вас запевнити - ця страва ну точно не залишиться не поміченою у вашій родині. До того ж, готувати страву досить швидко, що є дуже важливим фактором, так як для будь-якої господині економія часу на кухні дуже важлива подія. Тому роздумувати багато не варто, спробувати смачну і освіжаючу страву литовської кухні просто необхідно. Єдине, над чим доведеться трохи попрацювати - це основний інгредієнт, тобто, буряк. Адже саме цей овоч впливає на смак, колір і аромат борщу. Для того, щоб скоротити час приготування, буряк можна приготувати заздалегідь, до того ж, способів цього чимало. Буряк відмінно запікається в духовці або готується на пару, а також просто відварюється в підсоленій воді. А ось, щоб додати в холодний литовський борщ пікантності, можна додавати трохи маринованого буряка. Але перш за все підготуємо овочі. Цибулину чистимо від лушпиння, миємо й нарізаємо дрібними кубиками, також чистимо часник і теж подрібнюємо.
Картоплю очищаємо від шкірки, добре промиваємо і ріжемо великими кубиками.
Заздалегідь приготований буряк очищаємо і крупно нарізаємо.
Тепер ставимо на плиту каструлю, вливаємо в неї оливкову олію і викладаємо подрібнену цибулю з часником.
Трохи обсмажуємо, а потім додаємо нарізану картоплю, а також буряк. Смажимо ще трохи, після чого доливаємо воду.
Тепер посипаємо овочі меленим перцем і сіллю, перемішуємо і накриваємо кришкою. Варимо все протягом 25 хвилин, після чого знімаємо каструлю з плити.
Далі перекладаємо варені овочі в чашу блендера і добре все змішуємо до пюре образного стану. Після цього нам потрібно додавати сметану, яку нам ще потрібно приготувати. Для цього беремо охолоджені вершки і добре збиваємо за допомогою вінчика. Потім додаємо трохи солі і свіжовичавленого лимонного соку і ще збиваємо до однорідної маси.
Тепер приготовлену сметану додаємо в борщ і добре змішуємо. Холодний литовський борщ подаємо до столу, додавши сметану і прикрасивши зеленню цибулі.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти