Навряд чи знайдеться хоч одна сім'я, яка по великих святах не готує холодець. Звичайно, кожна господиня вважає, що вона готує це страву смачніше всіх, і її рецепт кращий. В принципі, холодець страва досить проста, в плані того, що дуже зручно в процесі приготування. Адже він вариться тривалий час як би сам по собі, хоча і під наглядом. Головний секрет смаку цієї страви, звісно, м'ясо, тому правильний його вибір і є головною запорукою успіху. Адже від цього залежить основа холодцю - бульйон, який повинен добре застигнути. Тому я пропоную приготувати холодець зі свинини і яловичини.
У цьому рецепті використовуйте свинину (бажано вирізку) і яловичі кістки, які попередньо замочіть на кілька годин у холодній воді для видалення сукровиці.
Потім помістіть глибоку каструлю з водою на плиту і доведіть до кипіння. Покладіть вимочене м'ясо в каструлю з окропом і варіть на слабкому вогні близько 6 годин. У процесі варіння шумівкою або великою ложкою прибирайте утворювану піну з м'яса, щоб майбутня страва була прозорою.
Після закінчення зазначеного часу, викладіть відварене м'ясо на тарілку, а в каструлю з бульйоном закиньте заздалегідь очищений від лушпиння і видавлений через чеснокодавку часник. Посоліть і приперчіть бульйон чорним меленим перцем і залиште варитися ще кілька хвилин.
Тепер займіться м'ясом. Охолоджену свинину викладіть на обробну дошку і подрібніть до тонких волокон. Відокремте м'ясо з яловичої кістки, але стежте, щоб не траплялися хрящі і жир. Тепер рясно посоліть подрібнене м'ясо і ретельно перемішайте між собою.
Далі помістіть велике сито на глибоку ємність і процідити раніше відварений бульйон. При необхідності кілька разів пропустіть бульйон через сито.
Потім виберіть неглибоку форму (в якій буде зберігатися страва) і покладіть в неї подрібнене м'ясо, рівномірно розподіливши по всьому дну ємності.
Далі залийте м'ясо раніше відцідженим бульйоном так, щоб повністю його покрити. Але занадто багато не заливайте бульйону, щоб він зміг добре застигнути.
Тепер неглибокий сотейник з водою помістіть на плиту і закип'ятіть. У киплячу воду відправте курячі яйця (можна використовувати і перепелині) і відварюйте до повної готовності, близько 12 хвилин. Потім охолодіть яйця і наріжте навпіл або на четвертини. Покладіть нарізані часточки яєць в форму поверх м'яса (бульйон повинен покривати яйця).
Далі охолодіть страву до кімнатної температури, а потім відправте в холодильник на тривалий час (можливо на всю ніч) до повного застигання бульйону. Дістаньте готовий холодець зі свинини і яловичини з холодильника, приберіть (якщо буде) застиглий шар жиру і подавайте гарну і апетитну страву до обіду.
Випадкові рецепти