Укр
Рус
Хліб Випічка Українська кухня

Хліб з борошна грубого помелу


- переглядів
80 хвилин порцій - 1 складність - 3 з 5
Хліб з борошна грубого помелу - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Українська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Літо, Осінь

Кухонна техніка: В духовці

Смакові якості: Негострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Холодні

Спосіб приготування: Випікати

опис

Хліб з борошна грубого помелу - корисна і смачна домашня випічка. Цільнозерновий хліб поживніший звичайного білого, так як в ньому містяться харчові волокна, вітаміни і мінерали з оболонок зерен пшениці, які в борошні вищого сорту відсутні. У рецепті розповідається, як зробити м'який і ароматний домашній хліб з борошна грубого помелу.

Інгредієнти

Харчова цінність страви "Хліб з борошна грубого помелу" (на 100 грам)

  • Білки5.9 гр.
  • Жири11.4 гр.
  • Вуглеводи31.4 гр.
  • Калорії261 ккал.
РОЗДРУКУВАТИ

Покроковий рецепт

01

Підігрійте воду до 35-40 градусів. Додайте мед (або цукор), сіль і сухі дріжджі. Перемішайте інгредієнти до однорідності.

Крок - 1
02

Заздалегідь дістаньте з холодильника вершкове масло, щоб воно прогрілося до кімнатної температури. Додайте розм'якшене масло в ємність з дріжджами.

Крок - 2
03

Всипте борошно грубого помелу і перемішайте інгредієнти до однорідності.

Крок - 3
04

Перекладіть тісто на робочу поверхню і місіть протягом 10-12 хвилин. Робіть це акуратними, м'якими рухами, злегка витягаючи тісто і загортаючи всередину. Якщо місити занадто активно, тісто заб'ється і не підніметься при випічці. До кінця вимішування воно повинно стати м'яким і еластичним. Багато що залежить від борошна. Цільнозерновt утворює менше клейковини, ніж борошно вищого гатунку.

Крок - 4
05

Якщо клейковини мало, тісто після випічки виходить більш жорстким і розсипчастим, ніж зазвичай. Врахуйте, що властивості борошна грубого помелу змінюються в залежності від виробника. Щоб хліб гарантовано піднявся, як треба, цельнозернову з низьким вмістом клейковину змішують з борошном вищого сорту в пропорції приблизно 2,5 до 1 відповідно, тобто на кожні 250 г цільнозернового борошна береться 100 г білого. Сформуйте з тіста кулю.

Крок - 5
06

Щоб переконатися, що клейковини досить, потягніть її край вгору. Якщо тісто еластичне, добре тягнеться і не розривається, клейковини вистачає. З такого тіста вийде м'який і пишний хліб.

Крок - 6
07

Налийте в чисту миску трохи рослинного масла, акуратно обваляйте в ньому тісто, накрийте миску харчовою плівкою і залиште в теплі на 60-90 хвилин. Тісто має вдвічі вирости в обсязі.

Крок - 7
08

Обімніть підняте тісто, перекладіть на робочу поверхню і, акуратно придавлюючи руками, сформуйте овал. Поверніть овал рулетом.

Крок - 8
09

Перекладіть рулет з тіста в змащену маслом форму для випічки. Харчову плівку змастіть маслом і накрийте нею форму, але без натягу, щоб плівка не заважала тісту піднятися. Поставте форму в тепле місце на 40-50 хвилин.

Крок - 9
10

Коли тісто добре підніметься, зніміть плівку і відправте форму з тістом в розігріту до 180 градусів духовку на 32-36 хвилин. Якщо під час випікання верх хліба почне горіти, накрийте його фольгою.

Крок - 10
11

Готовий хліб з борошна грубого помолу перекладіть на решітку і повністю остудіть. Якщо верхня скоринка жорстка, змастіть її вершковим маслом. Хліб золотистий, пишний і дуже м'який. Всередині він ніжний і повітряний. Смачного!

Крок - 11

Оцінити рецепт



Випадкові рецепти

Кебаб - покроковий рецепт, фото 1 Кебаб 60 4 3 з 5 - детальніше -
Гірчичний соус для оселедця - покроковий рецепт, фото 1 Гірчичний соус для оселедця 30 1 2 з 5 - детальніше -
Рулет «Баунті» (без випічки) - покроковий рецепт, фото 1 Рулет «Баунті» (без випічки) 50 3 3 з 5 - детальніше -