Це один з небагатьох базових рецептів хліба без дріжджів, який вам коли-небудь знадобиться. Він настільки універсальний, що ви навіть можете використовувати це рідке тісто для приготування млинців (просто додайте трохи більше рідини, щоб його можна було налити) або розкладіть тісто на аркуші паперу для випічки, щоб приготувати піцу.
В першу чергу включіть на розігрів духову шафу. Потім засипте в миску гречану крупу і залийте холодною водою, залиште приблизно на 6 годин. Далі злийте воду і помістіть змочену крупу на сито, а потім пересипте в чашу кухонного комбайна.
Додайте в чашу заздалегідь замочені в теплій воді насіння чіа, засипте трохи житнього борошна (можна використовувати і пшеничне) і добре присоліть.
Потім залийте в чашу трохи теплої води, засипте розпушувач для тіста, додайте оливкову олію, накрийте ємність кришкою і збийте вміст на середній швидкості, до маси однорідної густої консистенції.
Далі засипте в чашу очищене насіння соняшнику і вже кухонною лопаткою ще раз все ретельно перемішайте, до об'єднання всіх інгредієнтів.
Далі змастіть рослинним або вершковим маслом спеціальну силіконову форму для випічки (в цьому рецепті використовується форма у вигляді буханця) і акуратно укладіть в неї раніше підготовлену масу (тісто). Розрівняйте тісто по всій формі тильною стороною кухонної ложки і рясно посипте поверх нього очищені білі насіння з гарбуза.
Надішліть форму з майбутньою випічкою в попередньо розігріту духовку до 180 градусів і випікайте протягом 1 години, поки тісто не стане коричневим. Потім вийміть готовий хліб без дріжджів з духовки, акуратно витягніть з форми і поверніть в духовку на деку ще приблизно на30 хвилин (це дозволить випічці утворити дуже хрустку скоринку). Помістіть запечений хліб на охолоджуючу підставку і дайте повністю охолонути перед нарізкою.
Насолоджуйтеся свіжим і м'яким хлібом до 5 днів. Зберігайте всі шматочки, які ви не використали в морозильній камері, так як вони швидко зіпсуються без консервантів. Насолоджуйтесь своїм хрустким хлібом!
Випадкові рецепти