Журавлинний соус - універсальний продукт, який поєднується практично з будь-якими м'ясними та рибними стравами, а також з десертами. При цьому його нескладно приготувати в домашніх умовах. Пропонуємо простий рецепт базового журавлинного соусу, який готується всього з 3 інгредієнтів, а виходить густим, насиченим і дуже смачним.
Журавлину переберіть і видаліть зіпсовані ягоди. Те, що залишиться, пересипте в друшляк і ретельно промийте під проточною водою.
Вимиту журавлину пересипте в сотейник з товстим дном. Додайте цукор і воду. Накрийте сотейник кришкою і включіть середній вогонь.
Перемішайте вміст ложкою або кулінарною лопаткою, щоб суміш стала однорідною, і доведіть до кипіння. Варіть журавлину на середньому вогні, поки ягоди не стануть м'якими і не полопаються.
Вимкніть вогонь і придушіть журавлину занурювальним блендером до однорідної, м'якою текстури. Якщо віддаєте перевагу соусу з шматочками ягід, то дуже не старайтеся і залиште окремі фрагменти цілими. В цьому випадку текстура вийде менш ніжною, але у такого соусу є своя принадність. Якщо немає погружного блендера, злегка остудіть журавлину, перелийте в стаціонарний або в кухонний процесор і подрібніть до потрібної консистенції.
Базовий журавлинний соус готовий. Остудіть його і подавайте до столу. У цього соусу безліч різновидів. Якщо влити воду навпіл з апельсиновим соком і вдвічі зменшити кількість цукру, вийде клюквенно-апельсиновий варіант. Якщо, крім апельсинового соку, додати, коли журавлина почне лопатися, пару шматочків халапеньйо і проварити пару хвилин, вийде гострий клюквенно-апельсиновий. Якщо замінити апельсиновий сік яблучним або ананасовим, отримаєте відповідний різновид журавлинного соусу. А якщо замість соку використовувати червоне вино з дрібкою кориці, на столі з'явиться неймовірно ароматна клюквенно-винна варіація.
Можна ще замінити звичайний цукор коричневим і додати в нього різноманітні спеції (корицю, мускатний горіх, перець, часник). А можна замість води влити чистий апельсиновий сік, а в цукор додати трохи меленого імбиру. Варіантів безліч. Вибирайте той, який вам до душі, або придумайте свій. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти