Дізнайтеся, як зробити фаршировані виноградні листи з м'ясом і рисом. Легкий і досить відомий рецепт грузинської долми.
Для початку помістіть свіже виноградне листя (можна використовувати консервовані листки) в великого розміру ємність і залийте окропом. Залиште листя постояти близько 10 хвилин в гарячій воді.
Попередньо вимиту зелень петрушки викладіть на обробну дошку і гострим ножем дрібно наріжте. Так само подрібніть свіжий кріп. Відокремте від гілочок молоде листя м'яти і на обробній дошці якомога дрібніше наріжте,
Далі очистіть від лушпиння цибулю і натріть її на самій великій тертці або подрібніть за допомогою гострого ножа.
У глибоку миску покладіть готовий яловичий фарш (можна використовувати і баранину). Фарш ви можете купити в будь-якому магазині або на ринку або, як в даному випадку, пропустити невеликі шматки м'яса (можна навіть не один раз) через м'ясорубку або кухонний комбайн.
Додайте в миску до м'яса раніше натерту ріпчасту цибулю і всю нашатковану зелень.
Потім засипте в миску білий рис (зерна попередньо можна не відварювати), рясно посоліть все, приперчіть чорним меленим перцем, полийте оливковою олією, в разі потреби додайте води і ретельно перемішайте вміст миски до об'єднання всіх інгредієнтів.
Далі викладіть вимочене виноградне листя на обробну дошку, просушіть і видаліть, якщо є корінець. Тепер викладіть по центру кожного листка раніше підготовлену м'ясну начинку.
Загорніть виноградний лист, повністю сховавши начинку в середину так, щоб вийшли однакові, невеликого розміру заготовки для майбутньої долми. Продовжуйте загортати до закінчення всієї начинки і листя.
Далі укладіть підготовлені заготовки в глибоку каструлю, нічого навіть, якщо в два або три ряди. Зверху на них покладіть заздалегідь вимиті і тонко нарізані кільця лимона.
Тепер накрийте заготовки перевернутиою тарілкою (створивши так звану кришку не зовсім за розміром), залийте все водою, щоб повністю покрити вміст каструлі, помістіть на плиту і доведіть до кипіння. Потім накрийте ємність кришкою, зменшіть вогонь і продовжуйте варити близько 1,5 години.
Після закінчення цього часу зніміть каструлю з плити. Потім викладіть готову грузинську долму на блюдо, полийте оливковою олією і подавайте з часточками лимона до столу.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти