Може не всім господиням відомо, що для того, щоб урізноманітнити свій стіл, не обов'язково використовувати якісь екзотичні продукти та інгредієнти. На мій погляд, досить приготувати до основних страв доповнення. І прекрасною запорукою доброї подачі багатьох гарячих страв може бути ідеальний соус, який привнесе в ці страви нові цікаві, смакові нотки. Сьогодні я хочу вас навчити, як готувати грибний соус, який буде відмінно поєднуватися з усіма кашами, макаронними виробами, а також картоплі, котлет і риби. Повірте, з таким соусом будь-яка, найсмачніша їжа стане ще смачніше.
Якщо ви вже готові спробувати приготувати універсальний соус з оксамитовою структурою і незрівнянно ніжним смаком, то грибний зі сметаною - точно ідеальне рішення. Так що, якщо у вас в холодильнику знайдеться сметана, а ще вам повезло з грибами, давайте приступати до справи. І чим швидше ми приготуємо грибний соус, тим більше буде цінувати ваші кулінарні здібності ваша сім'я. Звичайно, непогано для цього рецепта можуть підійти печериці, але мені все ж найбільше імпонують білі гриби. Отже, беремо гриби, ретельно очищаємо від забруднення і добре промиваємо під проточною водою. Трохи просушуємо і нарізаємо тонкими пластинками.
Цибулину чистимо від лушпиння, обполіскуємо холодною водою і шаткуємо невеликими шматочками.
Ставимо на плиту каструлю і кидаємо в неї грудочку вершкового масла. Коли масло розтопиться, викладаємо в каструлю нашатковану цибулю. Пасируємо цибулю в олії до м'якості, після чого кидаємо туди лавровий лист і запашний перець горошок.
Ще додаємо мелений тмин і мелений перець, добре перемішуємо і кидаємо в каструлю нарізані гриби.
Тепер солимо і, перемішавши, смажимо протягом 7 хвилин, помішуючи дерев'яною лопаткою. Коли гриби стануть м'якими, доливаємо в каструлю овочевий бульйон, накриваємо кришкою і проварюємо 10 хвилин.
В окрему посудину вливаємо сметану, не дуже густу, але не менше 25% жирності. Засипаємо туди борошно і вінчиком добре збиваємо в однорідну масу.
Після того, як гриби поварилися потрібний час, вливаємо в каструлю тонкою цівкою сметану з борошном і варимо ще хвилин 10, помішуючи.
Коли соус почне загущатися і досягне консистенції густої сметани, кидаємо в каструлю подрібнену свіжу зелень петрушки і кілька крапель оцту. Готовий соус можна пробувати, як самостійну страву, з хлібом, ну а в якості добавки до інших страв - вибір за вами.
Випадкові рецепти