Багато національних страв, покинувши свою країну, стають популярними у всьому світі, але ось назва і якийсь народний колорит зберігають. Можу навести приклад - грецький салат, різновидів якого багато, залежно від регіону, в якому його готують. Тому грецький салат готують і з курячим м'ясом, і з рибою, і навіть з макаронними виробами. Важко собі уявити грецький салат без оливок або сиру, а ось креветки - це вже експеримент, хоча креветки відмінно вписуються в загальний смак страви.
Основним інгредієнтом в нашому салаті будуть креветки, тому їх вибір буде важливим етапом. Краще брати королівські, хоча маленькі більш ароматні. Їх можна відварювати, але ми в нашому випадку креветки обсмажимо, а попередньо трохи промаринуємо. Для цього в глибоку посудину наливаємо солодкий соус чилі і опускаємо туди очищені креветки, перемішуємо і залишаємо маринуватися не менше, ніж на півгодини.
Тепер в окрему посудину засипаємо цукор, доливаємо трохи рибного соусу.
Беремо свіжий лайм, розрізаємо навпіл і видавлюємо сік в ємність з цукром. Розмішуємо до повного розчинення цукру.
А після цього займемося підготовкою овочів. Перець чилі миємо, відрізаємо держак, розрізаємо навпіл і акуратно видаляємо за допомогою ножа насіння і серцевину. Після цього дрібно шаткуємо.
Ще нам знадобляться солодкі перці. Для того, щоб салат був яскравим, перець краще взяти різних кольорів, жовтий і червоний. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо довгою соломкою.
Тепер чистимо від лушпиння цибулю шалот, миємо й ріжемо тонкими пір'ям. Всі подрібнені овочі складаємо на тарілку окремими гірками.
Беремо вимиті лимонні листя, видаляємо стебло і дуже тонкими смужками нарізаємо.
Один довгий огірок миємо, обмочуємо серветкою, розрізаємо вздовж навпіл, а потім ріжемо тонкими півкільцями.
Після цього беремо маленький качан капусти, вдаряємо їм кілька разів об поверхню столу і легко виймаємо руками качан. Потім шаткуємо капусту тонкими скибочками.
А зараз прийшла черга креветок. У глибокій сковорідці розігріваємо олію і викладаємо в неї креветки. Обсмажуємо з обох боків до рум'яності і перекладаємо на тарілку.
У сковорідку вливаємо заздалегідь приготовлений цукровий сироп і видавлюємо через чеснокодавку зубки часнику.
Додаємо туди подрібнений перець чилі і нашатковану цибулю, перемішуємо і трохи пасеруємо.
Потім доливаємо в сковороду олію і перекладаємо туди ж усі нарізані овочі.
Ще кидаємо свіже листя м'яти і коріандру. В кінці знову кладемо в сковороду креветки і усе змішуємо, струшуючи сковорідку.
Готуємо страву до готовності овочів і перекладаємо на блюдо. Зверху прикрашаємо листочками коріандру. І можна сміливо подавати до столу.
Випадкові рецепти