Мусака для греків те ж, що лазанья для італійців. Цей традиційний грецький рецепт вимагає багатого томатно-м'ясного соусу, накритого баклажанами замість листів пасти, і покритого товстим шаром соусу бешамель, але воно того варте.
Помийте баклажани і просушіть. Наріжте овоч тонкими скибочками і помістіть в великий друшляк, посипаючи кожен шар сіллю. Залиште скибочки баклажана в солі на 30 хвилин, щоб позбутися від гіркоти.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Промокніть баклажани в друшляку паперовими серветками - переконайтеся, що ви робите це добре, інакше овоч буде занадто солоний. Покладіть скибочки баклажана на застелений пергаментним папером деко (може знадобитися не один лист), змастивши рослинною або оливковою олією. Надішліть деко в духовку і випікайте баклажан 15 - 20 хвилин або поки він не підрум'яниться і не стане м'яким. Зніміть баклажани і відкладіть трохи охолонути.
Тим часом зробіть м'ясну начинку і соус бешамель. Нагрійте оливкову олію у великій сковороді або каструлі на сильному вогні, потім обсмажте подрібнений часник, і цибулю протягом 2 хвилин, постійно помішуючи.
Додайте в каструлю фарш яловичини і готуйте, поки він не зміниться у відтінку з рожевого на коричневий, розбиваючи його кухонною лопаткою.
Додайте в каструлю томатну пасту, бульйон і вино, перемішайте і варіть вміст 1,5 хвилини або поки не пропаде запах алкоголю.
Додайте в каструлю подрібнені помідори (можна консервовані), засипте трохи цукру, сушений орегано, корицю, трохи солі і перемішайте, щоб об'єднати всі інгредієнти. Додайте лавровий лист, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до середнього і варіть 15 хвилин або поки соус не загусне.
Розтопіть вершкове масло в сковороді на середньому вогні. Додайте борошно і томіть 1 хвилину, постійно помішуючи.
Постійно помішуючи, повільно додавайте в сковорідку молоко. Потім регулярно помішуйте протягом 3-5 хвилин або поки молоко не загусне так, щоб щільно покрило задню частину дерев'яної ложки.
Додайте в сковорідку натертий сир, подрібнений мускатний горіх, часниковий порошок (або сіль) і чорний мелений перець. Ретельно перемішайте і зніміть з вогню.
Дайте охолонути вмісту сковороди протягом 5 хвилин, потім розбийте в неї курячі яйця і добре все перемішайте. Накрийте ємність кришкою і відставте в сторону, поки не буде потрібно.
Помістіть частину запечених скибочок баклажана на дно форми для випічки (можна використовувати навіть сковорідку), потім покладіть зверху м'ясну начинку.
Накрийте залишеним баклажаном, потім залийте все раніше підготовленим соусом бешамель, посипте зверху панірувальними сухарями. Надішліть форму з вмістом в духовку і випікайте протягом 30 - 40 хвилин або до золотистого кольору. Дайте постояти 10 хвилин, а потім подавайте до столу грецьку мусака в соусі бешамель.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти