Це чудовий домашній гороховий суп - простий, навіть досить швидкий і ефективний, і він унікальний тим, що його можна легко приготувати в двох варіантах. І більш класично, тому що цей пісний суп з гороху може бути спокійно збагачений смачною домашньою ковбасою і беконною вставкою.
Сухий горох промийте, просушіть і вимочіть в холодній воді - його можна замочити класичним способом (наприклад, вночі, хоча в разі половинок це не займе багато часу) або залийте окропом і дайте постояти близько 2 годин. Води повинно бути достатньо, щоб хоча б подвоїти рівень гороху (він набубнявіє). Не виливайте воду після замочування.
Очистіть від шкірки моркву і картоплю, промийте проточною водою, потім наріжте дрібними кубиками, як для супу.
Очистіть так само від лушпиння і на обробній дошці наріжте невеликими кубиками ріпчасту цибулю. Часник очистіть від лушпиння, відіжміть через прес або дрібно натріть на самій дрібній тертці.
Розігрійте каструлю, в якій будете готувати суп з невеликою кількістю рослинного масла або жиру для смаження. Покладіть в каструлю нарізану цибулю і подрібнений часник, розмішайте і трохи підсмажте на повільному вогні, поки цибуля не стане прозорою і часник не запахне насиченим ароматом.
Тим часом додайте в каструлю спеції, тобто копчену паприку, лавровий лист і запашний перець. Перемішайте і смажте деякий час на слабкому вогні (3-4 хвилини).
Після закінчення цього часу засипте в каструлю нарізану картоплю і моркву і перемішайте, до об'єднання інгредієнтів. Смажте вміст на слабкому вогні, періодично помішуючи ще кілька хвилин (4-5 хвилин). (За бажанням, додайте в ємність копчений перець і соєвий соус, які необхідні для посилення смаку, що особливо важливо в вегетаріанській версії).
В кінці додайте залишившися спеції - в основному, як вам подобається для горохового супу: можна використовувати майоран (подрібнений в руках для кращого аромату). Змішайте і додайте в каструлю до овочів горох разом з водою, в якій він просякнутий.
Змішайте вміст каструлі, оцінюючи консистенцію, і додайте кип'ячену воду до бажаної густоти супу. Якщо вам подобається густий гороховий суп, то трохи води, якщо рідкий, то, звичайно, трохи більше. Доведіть вміст каструлі до кипіння, і коли все добре закипить, зменшіть вогонь і готуйте суп під кришкою близько 60 хвилин.
Приправте за смаком - засипте сіль і чорний мелений перець. А тепер м'ясна частина, тобто домашня ковбаса і бекон. Наріжте ковбасу на кубики або соломкою (такі шматочки, як захочете в суп). Бекон так само подрібніть.
Обсмажте бекон в дуже гарячій сковороді, і коли жир починає з'являтися, додайте ковбасу. Посипте майораном, розмішайте і смажте на середньому вогні, поки ковбаса не підрум'яниться.
Помістіть вміст сковороди в каструлю з супом, перемішайте і готуйте кілька хвилин, потім вимкніть вогонь і залиште ще на кілька хвилин, щоб гороховий суп з ковбасою настоявся.
Випадкові рецепти