Про те, що хліб - усьому голова, нам відомо з самого дитинства, адже це прислів'я постійно у всіх на слуху. І це абсолютно вірно. Хліб придумали дуже давно, але до цього дня він залишається невід'ємною частиною раціону кожної людини. Сьогодні цей продукт знаходиться в величезному достатку на вітринах будь-якого магазину і цілком доступний. Але домашній хліб, спечений у себе на кухні і просочений особливою атмосферою, знаходиться поза конкуренцією. Спекти хліб - завдання не таке складне, як може здатися на перший погляд, а за допомогою нашого рецепта процес створення цієї випічки обов'язково вам сподобається. Отже, пропонуємо вашій увазі простий і дуже вдалий рецепт, за яким ви приготуєте неймовірно смачний житній хліб.
Отже, почнемо з основи основ: в невелику ємність висипаємо сухі дріжджі і заливаємо їх склянкою теплої води. Сюди ж додаємо суху мелясу. Це такий вид патоки, який активно застосовується в випічці і крім гарного кольору додасть нашому хлібу ще й специфічний аромат і солодкуватий смак.
Гарненько все розмішаємо до повного розчинення залишаємо вміст на 15 хвилин, щоб дріжджі зробили свою роботу.
Після цього переливаємо вміст в глибоку миску, в якій і будемо робити тісто. Потім додаємо сіль, насіння кмину (також це може бути кунжут, коріандр або будь-які інші прянощі, які вам подобаються) і рослинне масло.
Тепер трохи перемішаємо все вінчиком, а після цього додамо какао порошок. Какао в складі житнього хліба - це кулінарний секрет, який надає випічці неймовірного аромату і при цьому зовсім не перебиває смак хліба. Ще раз перемішуємо вміст і залишаємо хвилин на 10.
Після цього починаємо додавати борошно. Для приготування житнього хліба рекомендуємо використовувати житнє і пшеничне борошно. Дуже важливо врахувати, що пшеничного борошна повинна бути половина. Отже, потроху насипаємо борошно в миску і перемішуємо спочатку лопаткою, а потім вимішуємо тісто руками. У нас повинно вийти круте, але м'яке, еластичне тісто, дуже красивого коричневого кольору і з гарним ароматом.
Перш ніж залишити його підходити, змастіть миску рослинним маслом, щоб воно не прилипало. Тепер накриваємо кухонним рушником і залишаємо тісто дозрівати хвилин на 30-40.
В результаті воно має значно збільшитися в обсязі (приблизно в два рази). По закінченню цього часу тісто трохи придавлюємо по центру кулаком, а потім загортаємо краї всередину.
Тепер трохи посипаємо наш шматок тіста борошном і формуємо з нього батон, який перекладаємо на поверхню і залишаємо ще на 15 хвилин трохи підійти.
Після цього беремо форму, в якій будемо випікати наш хліб, при необхідності застелаємо її пекарським папером і змастимо олією. Викладаємо сюди тісто, знову трішки посипаємо борошном, накриваємо рушником і залишаємо ще на 15-20 хвилин дозріти.
Тепер робимо косі надрізи ножем і відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо хліб приблизно 40-50 хвилин. Готовий житній хліб дістаємо з духовки. Неймовірним ароматом вже можна щосили насолоджуватися. Крім цього хліб виходить ще й шалено красивим і апетитним на вигляд. А давши йому трохи охолонути, швидше пробуйте його на смак - він чудовий. Житній хліб, приготовлений за нашим рецептом, - це справжній подарунок вашим домочадцям, який не залишить байдужим нікого, а ви знайдете величезний плюс до своїх кулінарних навичок.
Випадкові рецепти