Якщо ви думаєте, що подовжена форма батона-це головна особливість французького багета, то помиляєтеся, набагато важливіше - сам процес виробництва цього хлібного виробу. Без цього ніжного довгастого хліба з хрусткою скоринкою не обходиться жоден перекус французів. У нашій країні такий вид хліба стає все більш популярним і багатьма улюбленим, але можливо, не всім відомо, що спекти французький багет у себе на кухні під силу будь-якій господині.
Французький багет готується всього з декількох інгредієнтів, але все ж, старання, як і в кожній кулінарній справі, потрібні, та й деякі деталі приготування цього популярного хліба обов'язково повинні бути дотримані. Отже, в першу чергу засипаємо в глибоку посудину просіяне, обов'язково сухе, борошно.
Туди ж додаємо дріжджі швидкого приготування і солимо. Все добре перемішуємо за допомогою вінчика, щоб інгредієнти рівномірно перемішалися.
Тепер доливаємо потроху воду і змішуємо дерев'яною паличкою, таким чином замішуючи тісто.
Замісити опару для тіста, накриваємо посудину з тістом харчовою плівкою і витримуємо в теплі впродовж 2 годин, по крайній мірі, потрібно щоб, тісто збільшилося в обсязі в два рази.
Потім викладаємо тісто з посудини на плоску поверхню, посипану борошном, надаємо йому форму і поділяємо навпіл. Розміщуємо обидві половинки ненадовго в холодильник.
Після цього виймаємо тісто з холодильника і поділяємо на 5 частин. З кожного шматка тіста формуємо, потягнувши края в центр і легенько звалявши в гладкі круглі кульки. Накриваємо вологою тканиною і залишаємо на 45 хвилин.
Тепер беремося безпосередньо за формування багета. Беремо одну кульку з тіста, злегка розминаємо її, а потім складаємо майже навпіл, але не до кінця, Придавлюємо, тильною стороною руки.
Потім кладемо заготовку з тіста швом вниз, обережно складаємо пальці і акуратно згортаємо тісто в колоду. Після цього кладемо приготовлену заготовку з тіста на посипаний борошном бавовняний кухонний рушник, таким чином сформувавши всі батони.
Накриваємо їх вологою тканиною і залишаємо буханець піднятися, поки вони не стануть злегка похилими, але особливо в обсязі вони не збільшуються при цьому. За часом це займе від 45 хвилин до години. При кімнатній температурі. Незадовго до завершення процесу всхожості тіста розігріваємо духовку до 230 градусів.
Акуратно перекладаємо багети на злегка змащений жиром деко. Гострим ножем, робимо під кутом 45 градусів кілька поперечних або один довгий проріз в кожному багеті.
Розміщуємо деко з багетами в духовку, потім ставимо в духовку чавунну сковорідку і обережно вливаємо в неї киплячу воду, після чого швидко закриваємо дверцята духовки. Таким чином з'явиться в духовці пар від киплячої води, що допоможе багету вирости і утворити блискучу кірочку.
Випікаємо французькі багети протягом 24-28 хвилин, поки вони стануть золотисто-коричневими. Після запікання виймаємо їх з духовки і охолоджуємо, виклавши на решітку. Випечені своїми руками багети дуже добре використовувати для бутербродів.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти