Кожна господиня, яка любить свою сім'ю, безумовно, намагається завжди приготувати щось особливе, щоб порадувати своїх рідних і подарувати чудовий настрій. Якщо ви теж одна з таких господинь, може вам стане в нагоді мій рецепт відмінної випічки - французькі круасани. Звичайно, ви можете подумати про те, що нічого особливого немає в булочках з листкового тіста, які можна купити в будь-якому супермаркеті, але ж справжній круасан - це щось особливе, до того ж, якщо ви шанувальник всього французького.
Звичайно, справжні майстри знають, що тісто для круасанів не просте, і головне мати найсвіжіші і якісні продукти. Борошно краще брати так зване, борошняне, в якому міститься 9% білка, тоді тісто буде ідеально еластичним. Для початку приготування нам необхідно приблизно за годину дістати з холодильника масло, яке знадобиться безпосередньо в заміс, і витримати при кімнатній температурі. У чашу міксера засипаємо борошно і сіль. Додаємо також цукор і вливаємо молоко. Потім викладаємо м'яке масло і дріжджі.
На середній швидкості змішуємо вміст, поступово додаючи воду, до тих пір, поки всі інгредієнти не зберуться разом, і тісто буде відділятися від стінок до центру, утворюючи неправильної форми кульки.
Після цього викладаємо тісто на стіл і трохи з'єднуємо його руками, утворюючи більш компактну кульку. Тепер місимо протягом 10-12 хвилин, поки тісто не стане однорідним, гладким і дуже еластичним, щоб при розтягуванні його руками, не ламалося.
З уже практично ідеально еластичного тіста формуємо кульку, кладемо в миску, обертаємо харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на 8 годин або на ніч, якщо приготували з вечора.
Після цього дістаємо з холодильника 250 г масла і кладемо його між двома паперами для випічки. За допомогою качалки ми злегка розбиваємо шматок, а потім розтягуємо масло, сформувавши прямокутник товщиною близько 7-8 мм. У такому вигляді відправляємо масло в холодильник на 20 хвилин.
Дістаємо з холодильника тісто, яке знаходилося там 8 годин і за допомогою ножа відрізаємо порцію тіста вагою тісто близько 110 г. Формуємо маленьку кульку і пальцями робимо отвір посередині. Потім додаємо кілька крапель барвника в отвір, краще червоного, змішуємо дуже добре і з терпінням, поки у нас не вийде маса однорідного червоного кольору і дуже еластична. Обертаємо його в харчову плівку і залишаємо в холодильнику до моменту використання.
Решту тіста розтягуємо качалкою до утворення прямокутника товщиною 7 мм. Потім охолоджене масло, викладаємо в верхню половину розкачаного тіста, покриваємо його іншою половиною тіста, тобто звертаємо, як книгу, щоб масло було добре вкрите.
Тепер посипаємо борошном робочий стіл і розміщуємо тісто так, щоб згин був праворуч. Спочатку розтягуємо тісто в поздовжньому напрямку, а потім трохи розширюємо його. Важливо почати розтягуватися, завжди починаючи від центру, до кутів. Розкачуємо тісто, поки не отримаємо його знову товщиною близько 7 мм, при цьому дотримуючись обережності, щоб тісто не розкачати дуже багато.
Після цього за допомогою пензлика видаляємо зайву муку і підводимо нижню половину тіста до центру. Тепер складаємо верхню половину також до центру, щоб половинки торкалися один одного. Таким чином складаємо тісто вдвічі, як ніби гаманець, щоб отримати прямокутник з 4 шарами. Обертаємо тісто харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 30-40 хвилин.
Після цього знову викладаємо тісто на стіл, посипаний борошном, розгортаємо спочатку в поздовжньому напрямку, щоб надати йому прямокутну форму товщиною 6 мм, потім трохи в ширину і видаляємо зайву муку.
Складаємо верхню половину тіста до центру і накриваємо нижньою половиною, щоб скласти його в 3 шари. Знову загортаємо плівкою і залишаємо в холодильнику на 30-40 хвилин.
Тепер дістаємо з холодильника кольорову кульку тіста і поміщаємо на стіл з невеликою кількістю борошна. Ретельно розгортаємо качалкою, посипаною борошном, поки не отримаємо прямокутник того ж розміру, що і основне тісто, яке поки відпочиває в холодильнику.
Після цього знову на стіл посипаємо щіпку борошна і викладаємо тісто з холодильника. Пензликом, змоченим водою, змащуємо поверхню тіста, щоб кольоровий шар прилипав і не рухався при розтягуванні.
Розміщуємо прямокутник з кольорового тіста зверху, щоб він ідеально підходив і розгортаємо всю масу, щоб отримати прямокутник товщиною 5-6 мм. При цьому періодично посипаємо борошном, щоб тісто ні в якому разі не прилипало до столу.
Після цього великим гострим ножем відрізаємо по 1 см тіста з кожного боку прямокутника, щоб розкрити шари. Тепер за допомогою спеціального пристрою для нарізки тісто ріжемо на трикутники шириною 8 см в основі. Таким чином у нас виходить 12 трикутників, які викладаємо на тацю і, накривши харчовою плівкою, відправляємо в холодильник на 15-20 хвилин.
Після цього беремо кожен трикутник тіста, за допомогою маленького ножа робимо маленький надріз в середині основи кожного трикутника. Злегка розтягуємо тісто на надрізах і акуратно згортаємо, щоб кінчик трикутника завжди був знизу, як би закриваючи виріб. До речі, загортаємо круасан кольоровим назовні.
Тепер приготовані кондитерські вироби укладаємо на листи на значній відстані один від одного, оскільки вони виростуть досить сильно. Ми залишаємо круасани в теплому місці на 2 з половиною години, щоб виросли в два рази.
Духовку розігріваємо до 200 градусів протягом 20 хвилин. Ставимо листи з круасанами в духовку і готуємо протягом 6-7 хвилин при 200 градусів, після чого температуру знижуємо до 180 градусів і випікаємо ще 12 хвилин.
В принципі все залежить від вашої духовки, тому слід не довіряти суворому часу, а просто стежити за випічкою. Як тільки круасани добре підрум'яняться з усіх боків, і колір стане однорідним, можна виймати з духовки. Готовим виробам даємо трохи охолонути і за допомогою пензлика делікатно змащуємо наші французькі круасани блиском, який використовують для печива або просто солодкою водою.
Випадкові рецепти