Шикарна страва, яка давним давно підкорила не лише європейців, але і весь світ, - це кулінарний подарунок зі швейцарської кухні фондю з сиром. Чудесна страва являє собою смачну сирну масу, ніжну, м'яку і тягучу, в яку, як в соус, занурюють найрізноманітніші продукти: від скибочок хліба до м'ясних виробів. Сирне фондю спочатку вважалося їжею пастухів, які в горах готували собі прості перекушування і придумали ось таке ось лакомство, що стало з роками справжньою класикою.
Звичайно ж, основа нашої чудової страви - сир, і саме від його сорту і якості залежить успішний результат смаку. До речі, в багатьох світових супермаркетах можна купити спеціальну сирну суміш для фондю, але якщо у вас немає такої можливості, відразу ж засмучуватися не варто, головне просто підібрати правильно сир і все вийде. Найважливішим у виборі сирного продукту - висока жирність, м'яка і масляниста консистенція. Ми з вами будемо використовувати найбільш підходящі і поширені для цієї страви сорти - грюйер і емменталь.
Для використання в приготуванні страви сир натираємо на крупній тертці і перетворюємо наш продукт в сирну стружку.
Ну і до вибору вина для фондю теж потрібно підходити з усією серйозністю і відповідальністю. Я думаю, що найкраще підійде біле французьке вино. Ну, і звичайно, пристосування для готування - какелон, або фондюшница, замінити яку звичайною каструлею не раджу. Адже дуже важливо, щоб ємність для фондю постійно і рівномірно підігрівалася. Давайте заллємо в фондюшницю вино і викладемо частину натертого сиру.
Постійно помішуючи дерев'яною ложкою, розплавляємо сир у вині і додаємо ще трохи. Тобто, всю сирну масу відразу не викладаємо, а додаємо в вино в міру того, як попередня порція розтопиться.
Коли вся маса стане однорідною, досипаємо крохмаль, добре розмішуємо і додаємо сіль. В кінці приправляємо меленим мускатним горіхом і продовжуємо перемішувати до утворення однорідної маси. Фондю з сиру - це не тільки смачна і чудова страва, це просто цілий ритуал. Адже уявіть собі - дружна компанія навколо однієї посудини з їжею і на додачу з усякими вкусняшками.
До фондю подаємо нарізані скибочки французького хліба, брокколі і печериці. За допомогою вилочки обмочуємо приготовані хліб і інші інгредієнти і насолоджуємося прекрасною теплою стравою.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти