Укр
Рус
thermomix thermomix
Фондю Десерти Французька кухня

Фондю класичний

50 хвилинпорцій - 2складність - 3 з 5
Фондю класичний - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Французька кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Літо, Осінь

Смакові якості: Негострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Холодні

Спосіб приготування: Варити

Посуд: На сковороді

опис

Традиційна страва швейцарської кухні - фондю - це класика світової кулінарії. Взагалі-то спочатку ця страва вважалася їжею пастухів і не відносилася до якихось виробіві високої кухні. Але з часом рецепт класичного фондю розлетівся по всьому світу і сьогодні відоме нам як дуже смачне і вишукане лакомство. Класичне сирне фондю готують з використанням алкоголю (найчастіше вина або пива), але дітям таку страву теж можна дозволити, адже в процесі приготування алкоголь випаровується, а додається він для того, щоб підтримувати тягучу м'яку консистенцію сирної маси.

Інгредієнти

  • Гірчиця 1 ч.л
  • Пиво 1 1/2 скл.
  • Перець білий мелений 1/2 ч.л
  • Сіль за смаком
  • Крохмаль 1 ст.л
  • Сир емменталь 100 г.
  • Сир Грюйер 100 г.

Покроковий рецепт з фото

  1. 01

    Для приготування класичного сирного фондю використовують два види сиру: грюйер і емменталь. На щастя ці продукти легко придбати в будь-якому супермаркеті. Але якщо вам не пощастило, і потрібних інгредієнтів не виявилося в наявності, їх можна замінити на інший твердий сир. Правда в такому випадку результат вже вийде не зовсім в класичному варіанті. Все ж розглянемо процес приготування, розраховуючи на наявність всіх необхідних інгредієнтів. Отже, спочатку натираємо два наших сира на крупній тертці, а потім відправляємо їх в скляну ємність.

    Крок - 1
  2. 02

    Сюди ж додаємо кукурудзяний крохмаль, який зробить фондю більш тягучим, і мелений білий перець. Тепер перемішуємо ці компоненти і поки відставляємо отриману суміш в сторону.

    Крок - 2
  3. 03

    Далі наливаємо в сотейник пиво і ставимо його на вогонь. Ми залишаємо його нагріватися на маленькому вогні приблизно 5 хвилин, після чого додаємо в сотейник сирну суміш. Щоб сир швидше розчинявся, викладайте сир частинами. Спочатку, коли ви відправите першу партію сиру, пиво почне сильно пінитися, але це цілком закономірний процес, і з часом піна зникне. Отже, таким чином, вводимо всю сирну суміш в сотейник, постійно при цьому помішуючи.

    Крок - 3
  4. 04

    Коли сир повністю розтопиться, і вся маса не стане однорідною, м'якою, схожою на найніжніший крем, додамо трохи гірчиці, все ретельно перемішаємо і знімемо сотейник з вогню. Дуже важливо не перетримати фондю, інакше сир з часом може стати жорстким або зовсім розслоїться.

    Крок - 4
  5. 05

    Звичайно ж, сирне фондю потрібно подавати в спеціальній фондюшниці. Це такий пристрій з підставкою, на якій стоїть свічка або сухий спирт, і коли вони горять, то постійно підігрівають фондю. Використовуються маленькі свічки, які просто підтримують консистенцію сирного фондю, а не продовжують його готувати. Сирне фондю відмінно виглядає з відвареною або запеченою картоплею, шматочками овочів, яблуками, а також скибочками хліба.

    Крок - 5

Оцінити рецепт