Величезною популярністю серед картопляних страв користуються добре відомі всім деруни. Ця традиційна страва білоруської кухні давно полюбилася багатьма і поширилося по всьому світу великою кількістю варіантів приготування. Крім того і сам процес приготування не має особливих труднощів. Деруни по суті представляють собою картопляні оладки, і сьогодні ми поспішаємо поділитися з вами невеликими секретами, як зробити їх якісно і легко, і пропонуємо вашій увазі рецепт дерунів без борошна.
Отже, в першу чергу пропонуємо очистити від лушпиння цибулю і натерти її на тертці, або ж перебити блендером.
Ще нам потрібно подрібнити крекери, які відмінно вписуються в тісто для дерунів. Для цього їх можна просто придушити качалкою, перетворивши в крихту. Можна також використовувати панірувальні сухарі, але крекери більш вдало підходять до смаку.
Наступною, звичайно ж, чистимо картоплю від шкірки і миємо. Потім нам потрібно її натерти на крупній тертці. Всім відомо, що картопля має властивість темніти, тому щоб цього не сталося, поміщаємо тільки що натерту картоплину в ємність з водою.
Після того, як вся картопля вже натерта, зливаємо воду і гарненько віддавлюємо, щоб позбавитися від зайвої рідини. Для цього дуже зручно використовувати марлю або ж кухонний рушник, в який викладаємо терту картоплю, а потім віджимаємо.
Тепер з'єднуємо в окремій ємності картоплю і цибулю, також розбиваємо два яйця, кидаємо подрібнені крекери, додаємо цибулю і перець і все ретельно перемішуємо, утворивши однорідну масу.
Ставимо на вогонь сковорідку, в яку наливаємо рослинну олію. Олії не шкодуємо і наливаємо її в достатній кількості (трохи більше пів сантиметра по висоті сковорідки), щоб деруни присмажувалися з скоринкою. Після того, як масло прогріється, викладаємо на сковорідку наші деруни, набравши ложку приготованої суміші.
Кожну гірочку можна легенько придавити лопаткою, щоб деруни виходили не кульками, а все ж мали форму оладок. Отже, обсмажуємо пару-трійку хвилин на середньому вогні, а потім перевертаємо і продовжуємо обсмажувати з іншого боку теж приблизно такий же час.
У нас повинні вийти деруни красивого яскравого коричнево-золотистого кольору. Знімаємо їх зі сковорідки і викладаємо на паперові рушники, щоб позбутися від зайвого жиру.
Подавати готові деруни краще гарячими, відмінно виглядають зі сметаною або будь-якими соусами, які ви любите. Також ви можете додавати будь-які продукти, які вважаєте потрібними: м'ясо, рибу, овочі що завгодно. У будь-якому випадку деруни, приготовані без борошна, м'які, мають ніжну текстуру і привертаючий аромат і вид, обов'язково справлять враження своїм смаком.
Випадкові рецепти