Домашнє вершкове масло зі сметани виходить смачнішим, ніж магазинне. Процес його приготування нешвидкий, але і нескладний. Вже через 2 дні у вас на столі буде справжнє вершкове масло з багатим, насиченим смаком.
З'єднайте в одній ємності жирну сметану і сколотини або молочну сироватку. Сметана обов'язково повинна бути дуже жирною (не менше 30%). Перемішайте продукти, щоб суміш стала однорідною.
Накрийте ємність кришкою і залиште при кімнатній температурі на 1-2 дня. За цей час вміст ємності ферментує і стане густіше. Після цього переставте суміш в холодильник і повністю охолодіть.
Охолоджену масу відправте в чашу для збивання і збийте міксером на максимальній швидкості (насадка вінчик). Приблизно через хвилину суміш стане дуже густою.
Продовжуйте збивати ще 2 хвилини. Зовні маса стане нагадувати сир. Закрийте чашу харчовою плівкою, щоб вміст не розлітався по кухні, і збивайте ще 2,5 хвилини. Ви побачите щільну грудку масла в сироватці.
Злийте сироватку через сито, перелийте в банку і використовуйте за призначенням (для приготування млинців, пирогів, хліба або нової порції масла).
Відокремлене масло покладіть в миску і залийте чистою холодною водою. Рідина повинна бути дуже холодною, тому додайте в неї кубики льоду. Розмішуйте і розминайте в ній масло, щоб остаточно позбутися від сироватки.
Незабаром у вас в руках опиниться грудочка майже чистого масла. Знову залийте його крижаною водою і пам'ятайте. Якщо сироватка більше не виділяється, домашнє вершкове масло зі сметани готове. Ще трохи помніть його в порожній мисці, а потім загорніть в пергамент і надайте форму бруска. Смачного!
Випадкові рецепти