Натуральна домашня томатна паста без консервантів, яка завжди буде у вас під рукою. Запасіться на зиму ідеальною добавкою до багатьох страв.
Для приготування домашньої пасти вибирайте стиглі, але при цьому не перестиглі помідори. Плід повинен бути досить пружним. Ідеально підходять м'ясисті щільні помідори середнього розміру. Ретельно вимийте томати під проточною водою і просушіть паперовим рушником. Розріжте помідори навпіл. Акуратно витягніть насіння ложкою.
Поставте на плиту на середній вогонь велику каструлю. Використовуйте ємність з товстим дном. Викладіть половинки в каструлю. Варіть протягом 30-40 хвилин. Якщо за цей час не всі помідори розм'якшилися, продовжіть термообробку на 5-10 хвилин.
Підготуйте каструлю і поставте на неї дрібнопористе сито. Викладіть помідори і перетріть з допомогою дерев'яної ложки.
Отриману масу викладіть назад в каструлю. Додайте сіль і лавровий лист. Переміксуйте і продовжуйте готувати на середньому вогні до закипання. Зменшіть вогонь до мінімальних значень і варіть, поки більша частина рідини не випарується. В середньому на це йде 40-45 хвилин. Не забувайте періодично перемішувати масу, уважно стежте за тим, щоб вона не пригоріла.
Через зазначений час, вийміть з каструлі лавровий лист і перелийте пасту у велику глибоку ємність. Рівномірно розподіліть її тонким шаром. Щоб довести масу до готовності і позбавте її від надлишків рідини, накрийте ємність щільною марлею і поставте на сонці на 2 дня.
В якості альтернативи, можна використовувати розігріту до 150 ° С духовку. На запікання піде 80 хвилин. Готову пасту перекладіть в стерильну банку з щільно закривається кришкою. Залийте невеликою кількістю оливкової олії і закрийте кришкою. Переверніть і залиште до повного охолодження. Можна заморозити пасту в формах для льоду і використовувати в міру необхідності.
Випадкові рецепти