Рецепт цієї страви відомий ще з 15 століття. Найчастіше солянку готували сільські жителі. Існує безліч видів і рецептів, зазвичай все досить гострі. Але ми вам покажемо не гостру версію домашньої солянки.
Почати потрібно з приготування бульйону. Для цього у велику каструлю помістіть шматок нежирного м'яса. Це може бути яловичина або свинина, що ви більше любите. Ретельно помийте невелику морквину, розріжте навпіл і киньте в каструлю до м'яса. Гілку селери сполосніть під проточною водою, наріжте на кілька частин і також додайте до м'яса.
Візьміть невелику цибулину і, не знімаючи лушпиння, розріжте навпіл. Надішліть цибулю в каструлю до м'яса і овочів. Візьміть маленький мішечок для варіння спецій, помістіть в нього кілька лаврових листів, чорний перець горошком і гілочку петрушки.
Вміст каструлі залийте холодною водою і поставте на вогонь. Ретельно зніміть шумівкою піну, яка утворюється при закипанні. Додайте ложечку солі і накрийте кришкою каструлю. Готуйте бульйон на слабкому вогні протягом 1 години.
Тим часом, займіться підготовкою інших інгредієнтів для солянки. Візьміть велику цибулину, очистіть її від лушпиння і сполосніть під холодною водою. На кухонній дошці наріжте невеликими кубиками.
Велику моркву помийте під краном, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Відкладіть в окрему миску.
Так само для приготування солянки обов'язково потрібні кислі огірки. Дістаньте їх з розсолу і наріжте соломкою.
Відкрийте невелику банку помідорів у власному соку. Відправте їх в блендер і подрібніть до стану пюре.
Далі дістаньте різні види копченостей. Це можуть бути мисливські сосиски, копчена або варена ковбаса, шинка куряча або свиняча. Загалом все, що ви любите. Зніміть не їстівну оболонку і подрібніть копченості на кухонній дошці.
Пучок свіжої петрушки ретельно помийте під проточною водою. Покладіть на кухонну дошку і дрібно наріжте.
Поверніться до бульйону, який готується на плиті. Вимкніть вогонь. Дістаньте і покладіть на окрему тарілку шматок м'яса. Виловіть овочі, вони далі не знадобляться. Бульйон процідіть через сито.
На сковорідку налийте невелику кількість рослинної олії і поставте на вогонь. Киньте подрібнену цибулю і натерту моркву. Періодично помішуючи, підсмажте їх протягом декількох хвилин.
Тепер до цибулі і моркви киньте нарізані соломкою солоні огірки і пюре з помідорів. Перемішайте і залиште томитися.
Тим часом, в чисту каструлю налийте проціджений бульйон. Поставте на вогонь. Коли він нагріється, пересипте вміст сковороди. Додайте томатний сік і все перемішайте.
М'ясо, яке варилося в бульйоні, помістіть на кухонну дошку і за допомогою ножа наріжте середніми кубиками.
Далі відправте в каструлю всі нарізані копченості та м'ясо. Киньте мелений чорний перець, коріандр і паприку. Також додайте подрібнену петрушку і все добре перемішайте. Накрийте кришкою і готуйте на слабкому вогні протягом 30 хвилин. В кінці додайте оливки і залиште готуватися ще на 5 хвилин.
Готову домашню солянку насипте в тарілку. Прикрасьте часточкою лимона, киньте трохи подрібненої петрушки і додайте кілька ложок сметани. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти