Якщо ви думаєте, що такий продукт, як творог, призначений виключно для сирників, запіканок, млинців або десертів, то хочу вас запевнити, що це не зовсім так. І щоб вам довго не ламати голову над тим, куди ж ще творог можна застосувати, доповідаю - можна легко і без особливих зусиль приготувати домашній сир з творога і молока. Тим більше, що в нашому рецепті не потрібно ніяких особливих ферментів або заквасок, а на смак сир вийде смачним і поживним.
Сир, який готується на основі сиру, можна віднести до плавлених сирів, а ось створити специфічний присмак - це вже ваша фантазія і смакові переваги. І ще, щоб бути впевненим в якості майбутнього сиру, постарайтеся використовувати незбиране молоко і приготований власноруч сир. Адже від смаку і запаху молока безпосередньо залежить смак готового продукту. Отже, перш за все готуємо сир. У каструлю з антипригарним покриттям вливаємо потрібну кількість молока і ставимо на плиту.
Варимо його на слабкому вогні протягом 10 - 12 хвилин, поки не закипить. Після цього кидаємо в молоко сіль і доливаємо лимонний сік.
Добре перемішуємо і готуємо на слабкому вогні до утворення згустків. Продовжуючи постійно помішувати, варимо поки молоко не розділиться на грудки молочно-білого сиру і рідку, водянисту, сироватку жовтого кольору.
На велику чашу або глибоку миску встановлюємо сито і виливаємо в нього вміст каструлі. Це нам необхідно для того, щоб відокремити сироватку. Далі промиваємо відокремлені згустки чистою холодною водою і в результаті у нас виходить звичайний сир.
Тепер застилаємо на піддон з сіточкою муслінову тканину або марлю складену в декілька шарів, викладаємо в неї приготовлений сир, загортаємо і кладемо зверху важкий вантаж.
Ми залишаємо сир під вантажем не менше, ніж на 4 години, а можна і на ніч.А ось уже по закінченню цього часу приступаємо безпосередньо до приготування сиру. Для цього розгортаємо сир, перекладаємо його в глибоку посудину і додаємо сушене листя м'яти.
Потім кидаємо туди ж червоний мелений чилі, додаємо чорний мелений перець і добре перемішуємо дерев'яною ложкою.
Тепер знову накриваємо піддон мусліновою тканиною або марлевою серветкою і викладаємо туди приготовану сирну масу з приправами.
Знову загортаємо, кладемо зверху вантаж і залишаємо ще на 4 години. Якщо простоїть ніч, то буде ще краще. Готовий домашній сир з творога і молока ріжемо на шматочки і подаємо до столу. Його можна використовувати відразу, а також зберігати в холодильнику в герметично закритому контейнері близько тижня.
Випадкові рецепти