Всі прекрасно знають, що одним з чемпіонів серед продуктів за вмістом кальцію є сир. Саме тому він є обов'язковим в раціоні дітей, та й дорослих теж. Звичайно, як і будь-який молочний продукт, сир теж без проблем можна знайти на прилавках магазинів, але приготований в домашніх умовах, звісно, не можна порівняти з покупним. Тим більше, що приготувати сир в домашніх умовах зовсім нескладно, головне вибрати зручний для себе спосіб, ну і звичайно ж, запастися інгредієнтами. Зовсім небагато часу, трішки терпіння, і смачний домашній сирок за нашим рецептом готовий.
Ми з вами будемо готувати сир зі свіжого козячого молока, тому відразу хочеться порекомендувати використовувати домашнє молоко. Звичайно ж, чим жирніше молоко, тим смачніше сир. Так, ще один нюанс, процес готування сиру може відбуватися як в каструлі, так і на водяній бані. Ми все ж напевно, віддамо перевагу процесу готування в каструлі, тому порекомендуємо взяти алюмінієву посудину або з нержавіючої сталі, так як в емальованому молоко, як правило, підгорає. Для сиру за нашим рецептом нам знадобляться свіжі лимони, які ми розрізаємо навпіл і за допомогою спеціального пристосування вичавлюємо з них сік. Після цього проціджуємо лимонний сік через густе сито, щоб відокремити м'якоть і насіння лимона.
Тепер ставимо на плиту каструлю зі свіжим молоком і починаємо підігрівати.
Тонкою цівкою вливаємо в молоко свіжовичавлений сік лимона і спеціальною ложкою з дірочками починаємо добре перемішувати молоко з соком.
В процесі нагрівання в молоці почнуть утворюватися грудочки і воно поступово буде загущатися. У процесі готування від плити практично не відходимо. Адже молоко потрібно перемішувати постійно, щоб не підгоріло і не втекло. Як тільки в каструлі почне утворюватися сироватка, а молоко підніматися, звертаючись в сирну масу, готуємо ще, постійно помішуючи, ще протягом 10 хвилин.
Після цього друшляк застилаємо декількома шарами марлі і поміщаємо його в глибоку ємність, щоб стікала сироватка. Переливаємо в друшляк гарячий сир і, зав'язавши кінці марлі вузликом, підвішуємо його над каструлею, як мінімум, на годину.
Але, чим довше буде стікати сироватка, тим більше сухим буде сир. Готовий продукт перекладаємо з марлі на тарілку і можна сміливо пригощати всю родину. Домашній сир можна перекласти в контейнер і зберігати в холодильнику близько чотирьох днів.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти