У жаркий день немає нічого кращого, ніж смачний домашній квас. Цей освіжаючий літній напій готується з житнього чорного хліба, родзинок і дріжджів. Без будь - яких хімікатів, чайного гриба або пива. Рекомендуємо.
Для приготування домашнього квасу з житнього чорного хліба, необхідна кип'ячена вода. Для цього візьміть велику каструлю, налийте необхідну кількість води. Поставте її на вогонь і доведіть до кипіння.
Поки гріється вода на плиті, займіться підготовкою хліба. Для даного напою краще використовувати житній чорний хліб. Причому чим темніше, тим краще. Наріжте хліб тонкими скибочками. Зараз вам знадобиться тостер, щоб добре підсмажити в ньому хліб, навіть можна трохи до чорноти. Адже чим темніше буде тост, тим темніше вийде квас.
Коли вода закипить, вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити. Акуратно, щоб не обпектися, помістіть в окріп підсмажений в тостері чорний хліб. Накрийте каструлю кришкою і дайте охолонути. Найкраще навіть залишити на ніч.
Візьміть ще одну чисту каструлю, помістіть в неї друшляк, зверху покладіть марлю. Дістаньте каструлю з хлібом, замоченим в воді. Процідіть підсмажений хліб через марлю, ретельно відіжміть. У вас повинна вийти коричнева рідина - основа майбутнього квасу.
Коричнева хлібна основа квасу за цей час охолола. Швидко розігрійте її на плиті, приблизно до 35 градусів. Так як в холодній воді дріжджі не активуються. Але і не нагрівайте вище 45 градусів, інакше дріжджі не виживуть.
Зніміть підігріту рідину з вогню. Додайте цукор, дріжджі, половину від потрібної кількості родзинок. А також киньте мед, але це не обов'язково. Якщо не любите, то не додавайте. Все ретельно перемішайте дерев'яною великою ложкою, щоб цукор і мед розчинилися. Залиште на 6 - 8 годин. За цей час в квасі почне підніматися піна і бульбашки.
По закінченню цього періоду, знову процідіть квас через марлю. Тепер вам знадобляться чисті пластикові пляшки. У кожну насипте по 2 - 3 родзинки. Наповніть пляшки квасом приблизно на 2/3. Стисніть стінки, випускаючи повітря, щільно закрутіть кришкою. Робиться це тому, що квас буде продовжувати бродити і розширюватися в холодильнику. На наступний день, коли пляшка виявиться занадто щільною, відкрийте її.
Випустіть трохи повітря, знову стисніть і закрутіть кришкою. Приблизно через 3 дня в холодильнику ваш домашній квас з житнього чорного хліба готовий до споживання. Цей напій класифікується як безалкогольний і зазвичай містить близько 0,05% алкоголю. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти