Пропонуємо вам рецепт концентрованого томатного соку на зиму (можна називати його пюре). Його легко приготувати і він натуральний, без консервантів і інших добавок.
Для початку виберіть стиглі помідори, максимально насиченого кольору. Вони можуть бути трохи м'якими, але ні в якому разі не зламаними. Спочатку розріжте їх навпіл, видаліть стебла і всі тверді частини, які там є, і розріжте їх на частини.
Щоб зробити сам сік, можна використовувати ручну соковижималку, особливо для томатів, яка відокремлює сік від шкірки і насіння, або будь-який інший електричний метод, який захочете. Отже, відокремте акуратно томатний сік.
Перемістіть томатний сік у велику каструлю і поставте на середній вогонь, не потрібно чекати, поки він закінчиться. У міру того, як робите більше соку, розміщуйте його в киплячу ємність.
Додайте в каструлю з соусом лавровий лист. Ви помітите, що цей сік має тенденцію розділятися на дві частини: більш рідка зверху і більш густа і щільна м'якоть внизу. Доведеться кип'ятити до тих пір, поки не зникне водна частина, а точніше, поки не залишиться лише третина рідини. Додайте в соус трохи меленого чорного перцю і сіль за смаком. Іноді помідорам не вистачає власної солодощі, тому потрібно додати трохи цукру, теж за смаком.
Зніміть каструлю з вогню і відразу розлийте соус по пляшках. Виберіть пляшечки, що містять 200-300 мл, достатнього для одноразового вживання. Пляшки повинні бути чистими, але не обов'язково стерилізованими. Стерилізація зробить сік дуже гарячим під час упаковки. Якщо у вас немає маленьких пляшечок, використовуйте великі стерилізовані пляшки.
Відразу після цього накрийте банки кришками, покладіть ємності набік, загорніть в рушники і залиште в такому вигляді до наступного дня, нехай охолонуть.Такий домашній консервований томатний сік можна зберігати в прохолодному місці, а якщо любите дуже холодним, то навіть в холодильнику. Смачного!
Випадкові рецепти