М'яка, добре витримана і соковита шинка домашня. Подавайте м'ясо холодним як добавку до бутербродів або хліба. Також добре поєднується шинка зі свинячого окосту з м'ясним асорті, наприклад, на вечірках або різдвяних столах, на Великдень або Новий рік.
Для маринування вам знадобиться відповідна ємність, в якій можна зберігати м'ясо в розсолі. Вона повинна бути якомога менше, тобто такого розміру, щоб м'ясо лягало в нього якомога щільніше. І друге, що важливо, вона повинна бути з матеріалу, який не вступає в реакцію з сіллю - найкраще: скло, кераміка, ще може бути пластиковий контейнер для їжі. М'ясо вимийте і висушіть, потім перекладіть на тарілку.
Покладіть свинячий окіст в контейнер такого розміру, щоб він лежав, повністю залитий рідиною. А тепер приготуйте розсіл: налийте воду в окрему ємність (свіжу, чисту). Заздалегідь відміреною кількістю. Додайте сіль і ретельно перемішайте до її розчинення. Підготовленим розсолом залийте поміщене в ємність м'ясо - воно повинно повністю зануритися в нього.
Накрийте контейнер з м'ясом і відправте в холодильник мінімум на 5 днів. Протягом цих 5 днів кожен день раз в день дивіться в м'ясо, перевертайте його (просто переверніть «догори ногами»), щоб воно рівномірно знову занурилося в рідину.
Після закінчення цього часу вийміть м'ясо з маринаду, вилийте використаний розсіл і перев'яжіть свинячий окіст ковбасною ниткою, кілька разів складаючи білу нитку, або укладіть його в м'ясну мережу, щоб він зберіг гарну форму після приготування.
Покладіть шинку в каструлю - бажано не надто велику, але так, щоб її можна було залити водою. Залийте водою, щоб м'ясо повністю сховалося під рідиною.
Важкою ручкою ножа або обережно в ступці роздавіть кульки запашного перцю, чорного перцю і ялівцю (вони легше випускають аромат, але робити це не обов'язково). Додайте ці спеції в воду разом з нарізаним біля основи лавровим листом і часником. Увімкніть вогонь і готуйте шинку зі спеціями на дуже слабкому вогні під прочиненою кришкою протягом 60 хвилин (50 хвилин на кожен кілограм м'яса). Час від часу заглядайте в м'ясо і перевертайте його в каструлі, щоб воно готувалося рівномірно.
Після закінчення цього часу вимкніть вогонь, щільно закрийте каструлю і залиште шинку в розсолі до повного охолодження. Зберігайте таку шинку зі свинячого окосту в холодильнику і подавайте - як закуска до столу. Смачного.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти