Більш популярного і улюбленого всіма продукту, ніж ковбаса, найімовірніше, навряд чи знайдеш. І хоча на сьогоднішній день прилавки всіх магазинів переповнені величезною кількістю всіляких ковбасних виробів, нічого не може бути смачніше ковбаси, яку самостійно приготувати в домашніх умовах. Звичайно, рецептів чимало, але якщо ви проявите трохи свою фантазію і беззаперечно виконаєте мої рекомендації, то власноруч приготована ковбаса безсумнівно порадує членів вашої сім'ї. Звісно, найоптимальніший варіант сировини для ковбаси - свинина. І найкраще для цього взяти м'ясо із ошийка або ж частину окосту. Але все-таки простежте за тим, щоб м'ясо було без жил.
Ну, перш за все, звичайно ж, готуємо начинку для нашої майбутньої ковбаси. Спочатку нарізаємо кубиками свиняче сало, потім таким же чином ріжемо м'ясо.
Після цього нарізану свинину пропускаємо через м'ясорубку, чергуючи м'ясо з салом, щоб подрібнити рівномірно. До речі, сіточку в м'ясорубці беріть з отворами середньої величини. Та й ще, хочу зауважити, що свинину необхідно трохи охолодити, так буде набагато легше нарізати, а потім і подрібнювати в м'ясорубці.
Часник очищаємо від шкірки і дуже дрібно рубаємо ножем. Так, саме рубаємо, так як, він вийде дрібними кубиками, а не кашкою, і це додасть ковбасі зовсім інший смак.
У перекручену свинину додаємо сушений майоран, солимо і посипаємо меленим перцем, а також вливаємо трохи води і починаємо добре руками перемішувати весь вміст. При необхідності, додаємо воду потроху, щоб фарш був досить м'яким, в'язким і однорідним.
Після цього накриваємо ємність з фаршем харчовою плівкою і відправляємо в холодильник, залишивши хоча б на годину для охолодження.
Тепер нам необхідно зайнятися підготовкою оболонки для ковбаси. Для цього свинячі кишки добре промиваємо і замочуємо в холодній воді, можна трохи підсоленій, приблизно на півгодини. Потім через кишку пропускаємо проточну воду, щоб ще раз прополоскати і видалити надлишок солі.
Ну, а тепер вже приступимо безпосередньо до виготовлення ковбаси. Але для початку, щоб бути впевненим у смаку ковбаси, беремо буквально ложку ковбасного фаршу, скачуємо в кульку, підсмажуємо на сковорідці в маслі і пробуємо на смак. У разі необхідності додаємо сіль і приправи. Якщо все влаштовує, починаємо готувати ковбасу. Для цього надягаємо на спеціальну трубку, вставлену в м'ясорубку, кишку, залишивши невеликий кінець. Охолоджений фарш викладаємо потроху в воронку м'ясорубки і починаємо передавати в трубку.
Як тільки фарш з'явиться в кінці кишки, зав'язуємо вузол і продовжуємо пропускати фарш через м'ясорубку, підтримуючи ковбасу рукою. Наповнивши повністю кишку фаршем зав'язуємо інший кінець кишки в вузол.
Але це ще не все. Після всього скручуємо в протилежних напрямках наповнену кишку через рівномірні проміжки, таким чином утворивши окремі невеликі ковбаски.
Потім тонким шилом робимо по 2-3 проколи в кожній ковбасці, утворивши отвори для виходу повітря. Це потрібно для того, щоб ковбаса не лопнула під час приготування.
Тепер ковбасу можна трохи приварити, або ж відразу засмажуємо в духовці. Ковбасу можна довго зберігати в холодильнику, заморозивши. Подавати до столу ковбасу можна як в гарячому вигляді, так і холодною, дуже смачно з гірчичним соусом.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти