Ковбасні вироби завжди користувалися популярністю серед м'ясних страв і утримують свої лідерські позиції з часом, лише збільшуючи різноманітність смаків і варіантів. Але особливе місце займає домашня ковбаса, приготовлена своїми руками з натуральних продуктів. Смачна, соковита, ароматна, пікантна і ситна домашня ковбаса прикрасить будь-яке застілля і порадує гостей і домочадців.Домашня ковбаса - це один з найсмачніших м'ясних делікатесів, і навчитися його готувати повинна кожна господиня, тим більше, що це не так у ж складно. Пропонуємо вам приготувати домашню ковбасу з фаршу разом з нами і приємно здивуватися, наскільки легко можна створити на своїй кухні справжній м'ясний шедевр. Традиційно домашня ковбаса готується зі свинини, бажано використовувати м'якоть, де б були жирові прошарки, ідеально підійде частина свинини з плеча. На будь-якому ринку продавці з радістю допоможуть вам вибрати ідеальне для домашньої ковбаси м'ясо. Там же можна купити і тонкі кишки, необхідні нам в якості оболонки.Сьогодні кишки продаються також в замороженому вигляді або ж мариновані в баночках в магазинах. Традиційно м'ясо для домашньої ковбаси нарізають на шматочки, але ми пропонуємо вам перемолоти його в фарш, так ковбаса буде мати ніжніше структуру.
Отже, на початку приготування звичайно ж займемося м'ясом. Свинину нарізаємо на невеликі шматочки.
Потім м'ясо потрібно замаринувати в спеціях. Приготуємо спеціальну суміш. Для цього нам знадобиться ступка, але якщо у вас немає, можна подрібнити спеції блендером або дерев'яним товкачем. Отже, для початку очистимо від лушпиння часник і подрібнимо його в ступці з сіллю, перебивши в однорідну масу.
Потім додаємо насіння фенхелю і чорний мелений перець і знову перетираємо приправи. Після цього кидаємо червоні перцеві пластівці, червоний мелений перець, орегано і майоран, а також коріандр, гірчицю і цукор.
Потім все це заливаємо звичайною холодною водою і гарненько вимішуємо ложкою, щоб вийшла однорідна суміш. Вимішуємо до тих пір, поки не розчиниться цукор.
Даємо суміші трохи настоятися, досить буде 10 хвилин, а потім додаємо її до м'яса і добре вимішуємо свинину, щоб спеції рівномірно розподілилися по всій масі.
В кінці потрібно ще трохи підсолити м'ясо і перемішати. Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник трохи настоятися і як слід визріти нашій свинині.
Поки настоюється м'ясо, займемося кишками. Дуже важливо добре вичистити їх, і хоч в продаж вони надходять в очищеному вигляді, але все ж краще перестрахуватися і ще раз як слід їх промити. Мити їх потрібно в холодній воді, бажано під проточною. Деякі господині замочують в розчині з оцтом для нейтралізації запаху. Чисті кишки залишаємо в ємності з водою, щоб вони не злипалися.
Після того, як м'ясо трохи настоялося, дістаємо його з холодильника і перекручуємо на фарш на м'ясорубці або за допомогою кухонного комбайна.
Тепер всі необхідні інгредієнти готові і можна приступати до начинки ковбаси. Для цього на м'ясорубках або кухонних комбайнах є спеціальна насадка, на яку одягаємо кишку, другий кінець якої зав'язуємо на вузол або перев'язуємо ниткою.
У чашу м'ясорубки викладаємо фарш і таким чином начиняємо ковбасу. Звертайте увагу на наявність у кишок ушкоджень, і якщо ви виявили дірку, потрібно просто перев'язати її. Ще дуже важливо під час начинки наповнювати кишку не дуже щільно, тому що при термообробці вона лопне. Оптимально наповнена ковбаса при натисканні пальцями м'яка і легко продавлюється.
Після того, як ми наповнили усі кишки, можна переділити її на кілька частин, утворивши менші ковбаски. Для цього потрібно просто передавити кишку в певному місці і перекрутити кілька разів.
Тепер готові ковбаски залишилося тільки засмажити. Це можна зробити в духовці, розігрів її до 200 градусів і відправивши ковбаски на деку, засланих пергаментним папером запікатися протягом години. Готова ковбаса має красиву золотисту скориночку. Перед тим, як відправити ковбасу в духовку, її потрібно попроколювати в багатьох місцях зубочисткою або голкою, щоб оболонка не лопалася.
Також домашню ковбасу можна приготувати на грилі, вийде смачна ковбаса з димком. У будь-якому випадку результат обов'язково вас порадує, тому домашня ковбаса з фаршу, приготовлена своїми руками - це незвичайний натуральний смак м'яса, який є справжнім подарунком для любителів м'ясних виробів.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти