Наскільки грузинська кухня популярна можна міркувати довго, смак її від цього не стане менш унікальним і насиченим. Адже кожна з грузинських страв є по своєму особливою і оригінальною. Але в Грузії є така страва, яка готується практично в кожному будинку, до того ж за особливим рецептом окремої господині. Серед усього достатку національних грузинських страв символом цієї країни є домашні хінкалі по-грузинськи. Для нас це по суті пельмені, але основна їх оригінальність в тому, що готуються вони в формі знаменитих зав'язаних мішечків з складочками.
Для приготування хінкалі потрібно приготувати правильне тісто, тобто туге, щоб воно не розмокало і не рвалося, а під час варіння не втрачало рідину, яка зберігається усередині виробів. Але також важливим для успіху цієї страви є і начинка. Тому, перш ніж приступити до безпосереднього приготування хінкалі, її і підготуємо. З'єднаємо в глибокій мисці яловичий і свинячий фарш.
Потім очистимо від лушпиння цибулини і дрібно шаткуємо. Додаємо в ємність з фаршем. Також очищаємо і нарізаємо дрібно часник і теж кидаємо до м'яса.
Тепер вимитий перець чилі розрізаємо навпіл і вичищаємо насіння з серцевиною. Після цього ріжемо тонкими смужками і дрібно шаткуємо. Кидаємо в ємність до решти інгредієнтів начинки.
Після цього беремо пучок вимитої і просушеної петрушки, відрізаємо корінці, а листя дрібно нарізаємо і додаємо до фаршу.
Насіння коріандру і кмину викладаємо в дерев'яну або керамічну ступку і за допомогою спеціальної товкачик подрібнюємо. Цю суміш прянощів теж додаємо в начинку до хінкалі.
Після цього туди ж додаємо сушений коріандр, гострий порошок чилі і часниковий порошок. Тепер все солимо, перчимо, вливаємо невелику кількість води і починаємо перемішувати. У процесі змішування всіх інгредієнтів для начинки, поступово додаємо воду і перемішуємо в фарш, який по консистенції повинен бути м'яким і однорідним.
Накриваємо ємність з начинкою харчовою плівкою і відставляємо в сторону. Самі тим часом беремося за приготування тіста. В необхідній кількості води розчиняємо сіль, а в глибоку посудину просіюємо борошно.
У ємність з борошном поступово вливаємо воду і починаємо замішувати тісто для хінкали. Замісимо таким чином його в мисці, перекладаємо на дощечку і продовжуємо вимішувати досить туге тісто, яке накриваємо теж плівкою і ненадовго залишаємо на столі.
Після цього ми його розгортаємо з плівки і знову добре перемішавши, формуємо з нього скибочку довгастої форми. Далі нарізаємо тісто шматочками, робимо з них кружечки і знову ненадовго поміщаємо під харчову плівку.
Тепер беремо кожен кружечок тіста і розгортаємо з них круглі коржі товщиною в пів сантиметра і в діаметрі сантиметрів 15. Їх теж накриваємо плівкою.
Великий піднос посипаємо борошном і ставимо на столі. Знімаємо плівку з миски і добре перемішуємо підготовлений фарш.
Беремо невелику глибоку мисочку, кладемо в неї корж з тіста і викладаємо на нього порцію фаршу. Потім починаємо формувати хінкалі, збираючи тісто вгорі маленькими складочками. До речі, чим більше їх у вас вийде, тим більш придатними до оригінальних будуть ваші вироби.
Зібране таким чином тісто скріплюємо зверху вузликом, а надлишок тіста зрізаємо гострим ножем.
Тепер ставимо на плиту широку каструлю з антипригарним дном і кип'ятимо воду. Додаємо в окріп сіль і помішуючи воду ложкою, опускаємо туди обережно наші вироби так, щоб вони не торкалися одне одного, бажано вузликом зверху.
Варимо домашні хінкалі по-грузинськи хвилин 15-20 на слабкому вогні, щоб не розвалилися. Готові хінкалі дістаємо шумівкою і викладаємо відразу на тарілки. Перед подачею на стіл посипаємо меленим перцем і прикрашаємо листочками петрушки.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти