Згущене молоко в будь-якому вигляді сьогодні знаходиться в широкому асортименті на магазинних полицях, але зупинити свій вибір на домашньому згущеному молоці - це найправильніше рішення. Домашнє згущене молоко, приготоване самостійно, зберігає корисні якості молока, які так необхідні для повноцінного розвитку організму. Крім того, домашнє згущене молоко готується абсолютно з натуральних продуктів і не вимагає використання ароматизаторів, стабілізаторів і інших добавок.
Приготування домашнього згущеного молока не такий трудомісткий процес, як може здатися на перший погляд. Існують рецепти, за якими цю солодкість можна приготувати протягом 15 хвилин. Ми пропонуємо такий же простий і швидкий спосіб. Для домашнього згущеного молока ідеальним варіантом буде незбиране свіже молоко. Бажано, щоб в ньому не було ніяких добавок. Відмінно підійде домашнє молоко або магазинне з жирністю більше двох відсотків. Отже, готувати домашню згущене молоко краще в посуді з товстими стінками. У відповідний сотейник або каструльку наливаємо молоко і ставимо його на вогонь.
Поки молоко нагрівається, періодично помішуйте його, щоб не утворювалася плівка. Коли молоко почне закипати, зменшіть вогонь, а потім додайте цукор. Гарненько розмішуємо цукор до повного розчинення.
Після того, як цукор розтанув, через кілька хвилин молоко почне набувати жовтуватий відтінок. Тепер постійно помішуємо вміст сотейника і продовжуємо готувати таким чином, поки молоко не загусне до потрібної консистенції. Коли вміст сотейника почне густіти, додайте дрібку соди. Вона допоможе молоку не звернутися і не розсипатися, а на смак ніяк не вплине.
Продовжуємо помішувати і готувати наше лакомство на слабкому вогні. Це забере у вас максимум одну годину часу. Якщо ж ви плануєте приготувати більше згущеного молока, тоді і час трохи збільшиться. У процесі приготування маса повинна значно зменшитися в обсязі. Готове згущене молоко має приємну ніжну консистенцію, кремово-жовтий колір і неймовірний аромат. Знімаємо сотейник з вогню і залишаємо приготований шедевр трохи охолонути.
Якщо ви хочете, щоб у згущеного молока була ніжніша і однорідна текстура, можна збити масу вінчиком. Але за цим рецептом і так виходить прекрасне лакомсто без грудочок. Коли згущене молоко охолоне, переливаємо його в баночку або піалу і відправляємо в холодильник, так воно ще більше загусне. Домашнє згущене молоко, приготоване з простих, але, що дуже важливо, натуральних продуктів, виходить надзвичайно смачним, ароматним, красивим і апетитним на вигляд, а найголовніше - корисним. Це ідеальне лакомство для всієї родини, яке, як виявляється, зовсім не складно приготувати в домашніх умовах.
Випадкові рецепти