Ковбасою при нинішньому її достатку навряд чи кого здивуєш. Сьогодні ковбаса в будь-якому її варіанті широко доступна в кожному супермаркеті. Але, все ж, особливе місце серед ковбасних виробів займає саме та ковбаса, що приготовлена в домашніх умовах, в натуральній оболонці, тобто в кишці. Ця страва знайома кожному з нас, багатьом з дитинства, проведеного у бабусі в селі, де звичайно ж готувалися домашні ковбаси зі свого ж, домашнього м'яса. Ця відмінна закуска готується не зовсім просто, але результат просто чудовий, адже наявність натуральних продуктів: кишки, м'яса, спецій, - робить її особливо смачною і пікантною. Ніхто не говорить, що приготувати домашню ковбасу легко і просто, навпаки - це досить клопітно і відповідально. Але виконуючи покрокові інструкції, результат буде досягнутий.
Отже, для початку займемося звичайно ж м'ясом. Для домашньої ковбаси нам знадобиться свинина, бажано з прошарками жиру, але якщо м'ясо не особливо жирне, ми додаємо в ковбасу сало. М'якоть свинини можна приготувати двома способами: перемолоти на фарш або ж нарізати. Якщо ви вибрали другий варіант, то свинину потрібно нарізати дрібними шматочками розміром 1 см, сало нарізаємо ще дрібніше. У разі вибору варіанту ковбаси з фаршем, ми просто перекручуємо м'ясо і сало свинини через м'ясорубку або подрібнюємо, використавши кухонний комбайн.
Далі чистимо від лушпиння часник, дуже дрібно рубаємо його ножем або пропускаємо через прес. Кидаємо подрібнений часник в фарш для ковбаси.
Тепер м'ясо солимо, перчимо, обов'язково заправляємо спеціями, які додадуть майбутній ковбасі особливої пікантності і насиченості. Також саме для пікантності смаку в фарш додається невелика кількість коньяку, але це не є обов'язковим інгредієнтом, тобто, на розсуд кожного.
Тепер ці компоненти добре змішуємо, щоб всі вони рівномірно перемішалися, відправляємо підготовлений продукт в холодильник на кілька годин настоятися.
Переходимо до дуже важливого моменту - приготування оболонки для домашньої ковбаси, в якості якої використовуються тонкі свинячі кишки, що сьогодні доступні в будь-якому супермаркеті в замороженому вигляді або ж консервовані. Крім цього, на будь-якому ринку можна придбати їх або домовиться з продавцями заздалегідь, і вони привезуть необхідний вам інгредієнт. В якому б вигляді ми не купили кишки, обов'язково гарненько їх миємо самостійно, не дивлячись на те, що вони можливо і милися попередньо.
Промивати можна звичайною прохолодною водою і робимо це максимально ретельно. Потім кишки вивертаємо і ще раз промиваємо вже з іншого боку. При необхідності вичищаємо кишки за допомогою тильного боку ножа. Деякі господині радять промивати кишки слабким розчином оцту для нейтралізації можливого запаху.
Отже, кишки чисті, начинка приготовлена, приступаємо до безпосереднього приготування ковбаси. Для цього використаємо звичайну кухонну м'ясорубку, що має спеціальну насадку з трубкою. На цю трубку ми одягаємо кишку, а другий кінець перев'язуємо ниткою. Фарш запускаємо в м'ясорубку, починаємо перекручувати і таким чином начиняємо кишку.
При виконанні цього процесу стежимо за тим, щоб у кишці не було отворів і пошкоджень. У разі утворення дірки, кишку потрібно просто перев'язати в місці пориву ниткою, утворивши таким чином не одну велику, а кілька маленьких ковбасок. Цю техніку, до речі, можна застосовувати за бажанням, незалежно від наявності дірок. Ще один важливий момент - не потрібно начиняти кишку занадто туго, інакше вона відразу лопне при термічній обробці. Начинена в міру кишка легко продавлюється при натисканні. Сформовані ковбаски можна відправити в холодильник на ніч, щоб фарш як слід визрів.
Отже, готові заготовки ковбаси нам потрібно трохи приварити. Для цього ми опускаємо їх в киплячу воду і залишаємо на вогні хвилин на 5. Перед тим як опустити ковбаски в воду, проколюємо їх у багатьох місцях зубочисткою або голкою, щоб уберегти їх від лопания.
Тепер беремо деко, гарненько змащуємо його жиром, відмінно підійде жир від вижаренних свинячих шкварок. Викладаємо на деко начинену нами ковбасу, відправляємо в розігріту духовку запікати до появи золотистої скоринки. Хочу зауважити, що ковбасу в кишці можна готувати не тільки в духовці, але і на сковороді або ж мангалі.
Готова домашня ковбаса видає запаморочливий аромат і їсти її можна відразу, можна почекати, поки охолоне, якщо, звичайно, зможете витерпіти, а можна також заморозити і дістати при нагоді. Вона прекрасно зберігається, і не менш чудово прикрасить ваш святковий стіл, як відмінна закуска.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти