Укр
Рус
thermomix thermomix
Домашня ковбаса Другі страви Українська кухня

Домашня ковбаса в кишці

130 хвилинпорцій - 6складність - 4 з 5
Домашня ковбаса в кишці - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Українська кухня

Рецепти до свят: На святковий стіл

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Літо, Осінь

Кухонна техніка: В духовці

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Випікати

опис

Ковбасою при нинішньому її достатку навряд чи кого здивуєш. Сьогодні ковбаса в будь-якому її варіанті широко доступна в кожному супермаркеті. Але, все ж, особливе місце серед ковбасних виробів займає саме та ковбаса, що приготовлена в домашніх умовах, в натуральній оболонці, тобто в кишці. Ця страва знайома кожному з нас, багатьом з дитинства, проведеного у бабусі в селі, де звичайно ж готувалися домашні ковбаси зі свого ж, домашнього м'яса. Ця відмінна закуска готується не зовсім просто, але результат просто чудовий, адже наявність натуральних продуктів: кишки, м'яса, спецій, - робить її особливо смачною і пікантною. Ніхто не говорить, що приготувати домашню ковбасу легко і просто, навпаки - це досить клопітно і відповідально. Але виконуючи покрокові інструкції, результат буде досягнутий.

Інгредієнти

  • Приправи за смаком
  • Коріандр 1 ч.л
  • Перець чорний мелений 1/2 ч.л
  • Сіль за смаком
  • Коньяк 70 г.
  • Кишки 6 шт.
  • Часник 10 зуб.
  • Сало 300 г.
  • Свинина 2 кг.

Покроковий рецепт з фото

  1. 01

    Отже, для початку займемося звичайно ж м'ясом. Для домашньої ковбаси нам знадобиться свинина, бажано з прошарками жиру, але якщо м'ясо не особливо жирне, ми додаємо в ковбасу сало. М'якоть свинини можна приготувати двома способами: перемолоти на фарш або ж нарізати. Якщо ви вибрали другий варіант, то свинину потрібно нарізати дрібними шматочками розміром 1 см, сало нарізаємо ще дрібніше. У разі вибору варіанту ковбаси з фаршем, ми просто перекручуємо м'ясо і сало свинини через м'ясорубку або подрібнюємо, використавши кухонний комбайн.

    Крок - 1
  2. 02

    Далі чистимо від лушпиння часник, дуже дрібно рубаємо його ножем або пропускаємо через прес. Кидаємо подрібнений часник в фарш для ковбаси.

    Крок - 2
  3. 03

    Тепер м'ясо солимо, перчимо, обов'язково заправляємо спеціями, які додадуть майбутній ковбасі особливої пікантності і насиченості. Також саме для пікантності смаку в фарш додається невелика кількість коньяку, але це не є обов'язковим інгредієнтом, тобто, на розсуд кожного.

    Крок - 3
  4. 04

    Тепер ці компоненти добре змішуємо, щоб всі вони рівномірно перемішалися, відправляємо підготовлений продукт в холодильник на кілька годин настоятися.

    Крок - 4
  5. 05

    Переходимо до дуже важливого моменту - приготування оболонки для домашньої ковбаси, в якості якої використовуються тонкі свинячі кишки, що сьогодні доступні в будь-якому супермаркеті в замороженому вигляді або ж консервовані. Крім цього, на будь-якому ринку можна придбати їх або домовиться з продавцями заздалегідь, і вони привезуть необхідний вам інгредієнт. В якому б вигляді ми не купили кишки, обов'язково гарненько їх миємо самостійно, не дивлячись на те, що вони можливо і милися попередньо.

    Крок - 5
  6. 06

    Промивати можна звичайною прохолодною водою і робимо це максимально ретельно. Потім кишки вивертаємо і ще раз промиваємо вже з іншого боку. При необхідності вичищаємо кишки за допомогою тильного боку ножа. Деякі господині радять промивати кишки слабким розчином оцту для нейтралізації можливого запаху.

    Крок - 6
  7. 07

    Отже, кишки чисті, начинка приготовлена, приступаємо до безпосереднього приготування ковбаси. Для цього використаємо звичайну кухонну м'ясорубку, що має спеціальну насадку з трубкою. На цю трубку ми одягаємо кишку, а другий кінець перев'язуємо ниткою. Фарш запускаємо в м'ясорубку, починаємо перекручувати і таким чином начиняємо кишку.

    Крок - 7
  8. 08

    При виконанні цього процесу стежимо за тим, щоб у кишці не було отворів і пошкоджень. У разі утворення дірки, кишку потрібно просто перев'язати в місці пориву ниткою, утворивши таким чином не одну велику, а кілька маленьких ковбасок. Цю техніку, до речі, можна застосовувати за бажанням, незалежно від наявності дірок. Ще один важливий момент - не потрібно начиняти кишку занадто туго, інакше вона відразу лопне при термічній обробці. Начинена в міру кишка легко продавлюється при натисканні. Сформовані ковбаски можна відправити в холодильник на ніч, щоб фарш як слід визрів.

    Крок - 8
  9. 09

    Отже, готові заготовки ковбаси нам потрібно трохи приварити. Для цього ми опускаємо їх в киплячу воду і залишаємо на вогні хвилин на 5. Перед тим як опустити ковбаски в воду, проколюємо їх у багатьох місцях зубочисткою або голкою, щоб уберегти їх від лопания.

    Крок - 9
  10. 10

    Тепер беремо деко, гарненько змащуємо його жиром, відмінно підійде жир від вижаренних свинячих шкварок. Викладаємо на деко начинену нами ковбасу, відправляємо в розігріту духовку запікати до появи золотистої скоринки. Хочу зауважити, що ковбасу в кишці можна готувати не тільки в духовці, але і на сковороді або ж мангалі.

    Крок - 10
  11. 11

    Готова домашня ковбаса видає запаморочливий аромат і їсти її можна відразу, можна почекати, поки охолоне, якщо, звичайно, зможете витерпіти, а можна також заморозити і дістати при нагоді. Вона прекрасно зберігається, і не менш чудово прикрасить ваш святковий стіл, як відмінна закуска.

    Крок - 11

Оцінити рецепт