Чи не найпопулярнішим м'ясним делікатесом, поза сумнівом є, звичайно ж домашня ковбаса. Апетитна, соковита, з неймовірним запахом, ситна, вона стане прекрасною родзинкою на святковому застіллі або за сімейним столом. Приготована із натуральних інгредієнтів та ще й на власній кухні, домашня ковбаса підкорить будь-якого гурмана. Як правило, готується вона із свинини, бажано ті частини, де є жирові прошарки. На будь-якому ринку продавці допоможуть вам вибрати потрібне м'ясо і все необхідне для приготування домашньої ковбаси. Приготувати домашню ковбасу насправді не особливо складно, але все ж процес вимагає деяких зусиль і часу, але виконавши вимоги та інструкції, у нас обов'язково вийде відмінний результат.
Отже, для початку займемося м'ясом. З нього нам потрібно приготувати фарш. Деякі господині просто ріжуть м'якоть на дрібні шматочки, щоб вийшла ковбаса з особливим смаком. Але це більш трудомісткий процес, який можна замінити звичайною прокруткою свинини на м'ясорубці, при цьому готова ковбаса буде набагато м'якше.
Отже, до подрібненого м'яса додаємо також перекручене сало, без якого ковбаса не буде достатньо соковитою.
Потім в готовий фарш кладемо гірчицю в зернах, які додадуть особливої пікантності.
Звісно солимо, а також кидаємо чорний мелений перець, який є обов'язковим компонентом у приготуванні будь - якої страви з м'яса. Все ретельно вимішуємо, можна навіть руками, щоб гарненько розподілився смак.
В останню чергу виливаємо в фарш чашку холодної води, знову ретельно вимішуємо. Потім накриваємо ємність з фаршем харчовою плівкою і поміщаємо в холодильник бажано на пару годин, щоб фарш як слід визрів.
Тим часом займемося дуже важливим процесом, а саме - підготовкою кишок. Купити їх можна на будь-якому ринку свіжими, а також зараз кишки продаються в замороженому вигляді в магазинах, а ще зустрічаються консервовані кишки у великих супермаркетах. Але важливо відзначити, в якому б вигляді ви їх не придбали, потрібно додатково їх обробити, а саме добре промити. Зробити це можна в такий спосіб: під проточною водою прополоскати кілька разів, а потім кожну кишку окремо піднести до крана, щоб вода лилася прямо в неї і прополоскати таким чином.
Тепер приступимо до начинки кишок і формуванню безпосередньо самого ковбасного виробу. Для зручності застосовуємо м'ясорубку, використавши спеціальну насадку, на яку одягається кишка. В горловину м'ясорубки закладаємо приготований фарш і таким чином начиняємо ковбасу. Перед тим як використовувати кишку, потрібно перевірити її на наявність пошкоджень, якщо ж ви виявите дірку вже в процесі начинки, просто перев'яжіть в цьому місці ниткою, утворивши трохи менше по довжині ковбаску.
Після того, як ми начинили кишку м'ясним фаршем, зав'язуємо кінець ниткою або ж утворюємо вузол із самої кишки. Також можна зробити не просто цілісне колечко, а поділити його на кілька частин, просто перекрутив кишку в певних місцях. Ще один важливий момент при формуванні ковбаси:не начиняють її занадто щільно, інакше вона лопне при термообробці. Оптимально нафаршированою вважається ковбаса, яку можна легко прим'яти, при натисканні вона досить м'якенька.
Отже, ми вже маємо заготовки домашньої ковбаси. Тепер залишається її тільки довести до готовності. Ми пропонуємо зробити це в духовці. Для цього беремо деко, застеляємо його пергаментним папером і викладаємо на нього нашу ковбасу. Перед тим як відправити її в духовку, проколюємо зубочисткою або тонким шилом. Це необхідна процедура, так як ковбаса може лопатися під час запікання.
Дірок робимо багато по всій поверхні ковбаси, з невизначеним інтервалом. Ну а тепер ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Через 20 хвилин дістаємо деко і дивимося, запеклася чи ковбаса до стадії появи золотистої скоринки. Якщо вона з'явилася, значить ковбаса досить пропеклась. Перевертаємо її на іншу сторону і відправляємо назад в духовку ще хвилин на 10, щоб вона почервоніла і з цього боку.
Дістаємо готову ароматну домашню ковбасу, запечену в духовці, викладаємо на блюдо. Вживаємо хоч гарячою, хоч в холодному вигляді, з використанням різних соусів або ж просто з хлібом або будь-яким гарніром, це вже кому як смакує. У будь-якому випадку приготована таким чином домашня ковбаса дивно смачна, апетитна на вигляд, з п'янким запахом.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти